Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Б.

22. 04. 2023. 20:01 >> 20:04

VIŠE OD 700 KOMADA VRIJEDNO 150 MILIONA DOLARA

Najvrijednija privatna kolekcija nakita na svijetu izložena u Londonu

Najvrednija svjetska privatna kolekcija nakita biće izložena u Londonu prije nego što se nađe na dobrotvornoj aukciji u Ženevi za koju se očekuje da će dostići rekordni iznos od 150 miliona dolara.

Više od 700 komada nakita koje je sakupila pokojna austrijska milijarderka, kolekcionarka Hajdi Horten, nalazi se na svjetskoj turneji. Kolekcija će biti izložena u Njujorku, Singapuru, Tajpeju i Londonu uoči "Kristijeve" aukcije u Ženevi koja će se održati sljedećeg mjeseca.

U kolekciji se nalazi i "Kartije" prsten od bijelog zlata sa rubinom Sanrajs, najvrijednijim dragim kamenom, koji je Hajdi Horten kupila na aukciji prije osam godina za 30,4 miliona dolara. Švajcarski gemološki Institut opisuje rijetki rubin boje "golubije krvi" od 25,59 karata iz Mjanmara, kao "jedinstveno blago prirode" za koji se očekuje da će biti prodat za 15 do 20 miliona dolara.

Na aukciji će se naći i Briolette of India, bezbojni dijamant od 90,38 karata koji je isjekao draguljar Hari Vinston i ogrlica od prirodnog bisera od tri niti sa kopčom od ružičastog jedanaestokaratnog dijamanta za koju se procjenjuje da će biti prodata za sedam do 10 miliona dolara.

Očekuje se da će kolekcija ukupno donijeti više od 150 miliona dolara što je čini najvrjednijim kompletom dragulja prodatim na aukciji – i nadmašiće 116 miliona dolara za koja je Elizabet Tejlor 2011. prodala svoju kolekciju, kao i kolekciju nakita katarske vladarske porodice Al Tani koja je 2019. prodata za 109 miliona dolara.

Rahul Kadaki, međunarodni direktor za nakit u aukcijskoj kući "Kristi", opisuje Hortenino blago kao "životnu kolekciju".

"Od 'Bulgarija' do 'Van Klefa & Arpelsa', od malih komada koji imaju sentimentalnu vrijednost do Bruleta Indije, ovo je san svakog kolekcionara", dodao je Kadaki.

Hajdi Horten, koja je naslijedila 3,3 milijarde dolara kada je njen suprug, magnat robnih kuća Helmut Horten, umro 1987. godine, umrla je u junu 2022. bez direktnih nasljednika.

Dugo se polemisalo oko izvora njihovog porodičnog bogatstva, uključujući i navode da je Helmut Horten stekao imovinu od Jevreja kojima su nacisti konfiskovali imovinu.

Zbirka nakita koju su proučili istoričari sa Univerziteta u Vircburgu otkrila je da je Horten "imao koristi od ekonomskih okolnosti koje je proizvela nacistička država. Međutim, nije preduzimao aktivne korake i vršio pritisak na jevrejske porodice koje su prodavale nakit".

Sav prihod od prodaje Kristi će uplatiti na račun Fondacije Hajdi Horten, koju je ona osnovala 2020. godine sa namjerom da se iz nje finansira muzej Hajdi Horten kolekcija u Beču, kao i za finansiranje medicinskih istraživanja.

Hortenova je umrla samo nekoliko dana nakon otvaranja Muzeja u kome su izloženi radovi među kojima su djela Frensisa Bekona, Gustava Klimta, Demijena Hersta, Egona Šilea i Pabla Pikasa.

Kao strastvena klizačica u mladosti, Horten je do kraja života bila ljubitelj hokeja na ledu i podržavala je austrijski tim EC-KAC kome je navodno donirala tri miliona eura godišnje. Tim je svoj novi stadion nazvao po njoj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније