Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

М.М.Љ. [ Klix.ba ]

25. 05. 2023. 08:00   >>  08:25 2

IZ 18. VIJEKA

Mač indijskog vladara prodat za više od 17 miliona dolara

Mač Tipua Sultana, kralja iz 18. vijeka poznatog komandanta u ratovima u južnoj Indiji, prodat je na aukciji održanoj u Londonu za 17,4 miliona dolara.

Mač je prodat u utorak, a prodajna cijena je bila sedam puta veća od procijenjene. Time je oboren rekord za predmet iz indijske i islamske kulture koji je ikada prodat na aukciji, saopšteno je iz aukcijske kuće Bonhams.

"Mač ima izvanrednu istoriju, zadivljujuće porijeklo i umijeće izrade bez premca. Nije bilo iznenađenje što su se dva kupca borila za njega. Oduševljeni smo rezultatom aukcije", izjavio je Nima Sagarči, koji je zadužen za islamsku i indijsku umjetnost u Bonhamsu.

Tipu je vladao kraljevstvom Majsor u južnoj Indiji između 1782. i 1799, godine te je zaslužio nadimak "Tigar iz Majsora" zbog žestoke odbrane svog kraljevstva.

Bio je pionir upotrebe raketne artiljerije u ratovima te je transformisao Majsor u najdinamičniju ekonomiju u Indiji. Ubile su ga britanske snage 4. maja 1799. godine kada su napale njegov kraljevski grad Seringapatam, danas poznat kao Srirangapatna.

Nakon Tipuove smrti je njegov mač, koji je pronađen u privatnim odajama njegove palate, uručen britanskom general-majoru Davidu Bairdu za njegovu hrabrost.

Tipu je spavao u mreži okačenoj za plafon njegove spavaće sobe, a mač je uvijek bio pored njega. Drška mača je ukrašena zlatnom kaligrafijom, dok je na oštrici persijski natpis "mač vladara".

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније