Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

M.M. [ Klix.ba ]

13. 01. 2024. 13:55 >> 14:03

TRAJAĆE MJESECIMA

Uz ove korake sačuvajte krompir od klijanja

Krompir je jedna od namirnica koja se često nalazi kao prilog brojnim specijalitetima pa nije ni čudno kada ga u marketima prodaju i u velikim pakovanjima od nekoliko kilograma.

Ono što je dobra stvar kod krompira jeste da se može pripremiti na razne načine, ali i da ga možete čuvati duže od drugih vrsta povrća. Naravno, to se podrazumijeva ako slijedite ova pravila.

Treba napomenuti da krompir bez mrlja koji se čuva u idealnim uslovima može trajati nekoliko mjeseci. Takođe, važno je da krompir ne držite u frižideru i u blizini luka i drugih namirnica, koje ispuštaju etilen.

Izaberite dobar krompir

Prvenstveno, potrebno je da izaberete krompir koji izgleda najsvježije. Prepoznaćete ga tako što je bez posjekotina, tamnih mrlja ili mekih mrlja i da ima ujednačenu teksturu kore bez zelenila.

Na krompiru se često mogu pronaći ostaci zemlje pa bi nekima moglo biti primjereno da ga operu prije skladištenja. No, to ne biste trebali raditi. Vlaga lako može ostati na kori i u udubljenjima te stvoriti previše vlažno okruženje, uzrokujući miris na plijesan i ubrzati proces propadanja.

Stavite u korpu ili vrećicu

Ključna stvar za očuvanje krompira je pravilna cirkulacija vazduha. Ako ste kupili vreću krompira, oni se često prodaju u mrežastoj vrećici koja omogućuje ulazak i izlazak zraka. U tom slučaju ih možete ostaviti pohranjene u toj vrećici.

Pronađite hladno i tamno mjesto

Krompir se uzgaja ispod zemlje i voli slične uslove nakon vađenja. Idealna temperatura za skladištenje krompira je između sedam i 12 stepeni, tako da ih je idealno držati na hladnom i tamnom mjestu.

Rotirajte svoju zalihu

Svaki put kad uzimate krompir, provjerite svoju zalihu i okrenite ga kako biste spriječili nastanak mrlja. Pogledajte ima li onih, koji su se počeli kvariti i iskoristite ih.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније