Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.B. [ RTS ]

24. 03. 2024. 09:28 >> 09:28
Čitaj mi:

KRALJEVSKO PRIZNANJE

Članovi grupe ABBA postaju prvi švedski vitezovi u posljednjih 50 godina

Švedski kralj dodijelio je pop legendama jedan od najprestižnijih viteških ordena, prvi put u posljednjih pola vijeka.

Beni Anderson, Bjorn Ulveus, Agneta Foltskog i Ani-Frid Rojs, članovi legendarnog švedskog pop sastava ABBA, od sada će nositi ordenje prestižnog kraljevskog viteškog reda Vasa.

Švedski kralj Karl XVI Gustav dodijelio je legendama svjetske muzičke scene ovo priznanje za izuzetan doprinos švedskoj i međunarodnoj muzici, koje će im biti uručeno u kraljevskoj palati 31. maja.

Ovo je prvi put da kralj dodjeljuje viteške titule, otkako je stupio na presto prije 50 godina. Prethodno su i parlament i vlada odobrili inicijativu da se na ovakav način ponovo odaje priznanje zaslužnim građanima Švedske, a kraljevski orden Vasa jedan je od četiri reda koja postoje u zemlji.

Legendarna grupa, koja je zvanično postojala od 1972. do 1982, pa se potom od 2016. do 2022. ponovo ujedinila, prodala je tokom karijere više od 380 miliona albuma i singlova i spada u nekoliko najprodavanijih muzičkih izvođača u istoriji.

Osim što je pronijela slavu svoje zemlje širom svijeta, zbog čega u Stokholmu postoji i muzej posvećen njoj, ima i posebne veze sa kraljevskom porodicom. Na venčanju kralja Karla Gustava i kraljice Silvije 1976. godine otpjevali su svoju čuvenu numeru Dancing Queen.

Sljedećeg mjeseca navršiće se pedeset godina otkako je ABBA pobijedila na takmičenju za Pjesmu Evrovizije sa pjesmom Vaterlo, koja je 2005. proglašena za najbolju evrovizijsku pjesmu svih vremena.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније