Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ RTS ]

15. 04. 2024. 10:31 >> 10:31
Čitaj mi:

ISTRAŽIVANJE

Na Antarktiku ne postoji vrijeme

Antarktik je jedinstveno mjesto kada je riječ o vremenskim zonama. Na geografskom Južnom polu, svi meridijani Zemlje se spajaju u jednu tačku, što teoretski znači da bi tamo mogla biti korišćena bilo koja vremenska zona na svijetu.



Međutim, pošto je Antarktik uglavnom nenaseljen i služi kao dom za različite istraživačke stanice, nema zvanično određenih vremenskih zona za cio kontinent.

Istraživačke stanice na Antarktiku obično koriste vremensku zonu zemlje iz koje potiču ili koja ih snabdijeva, a ponekad i vremensku zonu zemalja koje su im najbliže. Na primjer, Amundsen-Skot stanica na Južnom polu prati novozelandsko standardno vrijeme tokom zime i Novozelandsko ljetnje vrijeme tokom perioda ljetnjeg računanja vremena, jer se toj stanici obično pristupa preko Novog Zelanda.

Iako Antarktik teoretski leži u svim vremenskim zonama, praktično korišćenje vremena zavisi od logističkih i operativnih potreba istraživačkih stanica. Zbog toga, na Antarktiku ne postoji vrijeme u tradicionalnom smislu, jer se vremenske zone prilagođavaju potrebama ljudi koji tamo rade, a ne geografskom položaju kao u ostatku svijeta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније