Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

K. J. [ N1 Zagreb ]

21. 04. 2024. 16:17 >> 16:17
Čitaj mi:

korisni savjeti

Mirisi koje bi trebalo da izbjegavate u sobi ako želite dobar san

Neki mirisi mogu da vam poremete san. Od spuštanje roletni do bijele buke, činimo sve što možemo kako bismo stvorili savršeno okruženje za spavanje.

Ali vrlo je vjerovatno da niste razmišljali o tome kako miriše vaša spavaća soba. Ispostavilo se da mirisi koje osjećate dok pokušavate da utonite u san mogu imati veliki uticaj na količinu i kvalitet vašeg sna.

Postoje neki mirisi koji nas mogu učiniti budnijima, dok su drugi ekvivalent uspavanki, prenosi N1 Zagreb.

Hana Čapman, osnivačica Ava May Aromas, udružila se s KarlGasia, stručnjakom o spavanju, kako bi sve objasnila.

“Neki vas mirisi mogu učiniti budnijima, poput citrusa i peperminta. Pepermint ima oštru, osvježavajuću aromu i dokazano je da njegov miris povećava budnost i fokus. To je zato što se vjeruje da mirisi mente stimuliše hipokampus, dio mozga koji je odgovoran za pamćenje i budnost. Citrusi takođe stimuliše ovaj dio mozga – s mirisima limuna, limete, narandže i grejpa takođe se smatra da imaju okrepljujući učinak na nivo tegoba i cjelokupno stanje uma”, objasnile su.

I nauka to potvrđuje. Studija iz 2008. na Univerzitetu Sinsinati istraživala je uticaj biljnih eteričnih ulja na kogniciju i raspoloženje.

Istraživači su raspršili paprenu mentu u sobi s ispitanicima i otkrili da povećava budnost.

Mirisi citrusa, poput limuna i narandže, poznati su po svojim okrepljujućim svojstvima, savršenim za pomoć da se osjećate puni energije.

Međutim, na isti način na koji nas neki mirisi ohrabruju, drugi nas opuštaju i smiruju, zbog toga Čapman predlaže korištenje eteričnih ulja u vašoj noćnoj rutini.

“Dodavanje određenih mirisa vašoj rutini spavanja, bilo da se radi o lokalnoj uporabi eteričnih ulja ili kroz uljni difuzer, može biti korisno”, kaže ona.

“Prvo je važno odabrati miris koji će vam biti ugodan i opuštajući jer je to lični izbor. Integriranje istog mirisa više puta može biti korisno jer će nakon nekog vremena vaš mozak povezati miris sa snom i opuštanjem”, savjetuje ona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније