Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ n1 ]

07. 05. 2024. 13:05 >> 13:05

VRIJEDI ZNATI

Šta sve nudi šarmantni Malme – najjužniji grad Švedske?

Malme, osnovan u 13. vijeku, prvobitno je pripadao Danskoj, postao je Švedski tek sredinom 17. vijeka.

 

Malme je večeras domaćin Evrovizije, a ovaj magični gradić u Švedskoj ima mnogo toga da ponudi.

Šarm kaldrmisanih ulica i istorijskih trgova prožima se hipermodernom arhitekturom i prepoznatljivim skandinavskim dizajnom, a svako će pronaći nešto za sebe – uključujući i one koji uživaju u istoriji i kulturi, uličnoj umjetnosti, modernim stilovima, hrani, kupovini, noćnom životu ili urbanizmu u savršenoj harmoniji u sklad sa prirodom.

Ako se odlučite za posjetu, Malme je idealan za kratak bijeg od svakodnevnog života.

U ovom primorskom gradu sa blagom klimom ne susreću se samo Skandinavija i kontinentalna Evropa, već cio svijet. Kosmopolitski karakter osjeća se na svakom koraku, čuje se na brojnim jezicima i u primamljivim aromama začina iz svih svjetskih kuhinja.

Multikulturalni grad u ljudskim razmjerama, mogli bismo da sumiramo, a takođe i jedan od najmlađih gradova u zemlji – prosječna starost stanovnika je ispod 35 godina, prepoznatljivog skandinavskog dizajna, i oni će pronaći nešto samo za sebe – uključujući i one koji uživaju u istoriji i kulturi, uličnoj umjetnosti, modernim stilovima, hrani, kupovini, noćnom životu ili urbanom planiranju u savršenom skladu sa prirodom.

Ultramoderna arhitektura se proteže od stambenih četvrti do crkava i javnih zgrada, a najpoznatija zgrada u cijelom gradu, koja je postala njegov zaštitni znak, je futuristički stambeni neboder Turning Torso, visok 190 metara i izgrađen 2005. godine, koji se može vidjeti iz cijelog zaliva Oresund. Impresivni „uvrnuti“ neboder dijelo je španskog arhitekte Santjaga Kalatrave.

Malme voli da se hvali svojom gradskom plažom dugom kilometar i po, Ribersborgsstranden (ili Riban kako ga od milja zovu). Bez obzira na godišnje doba, u lokalnom Ribersborgs Kallbadhusu uvijek možete uživati – ili bar pokušati da uživate – u „ledenim” kupkama, koje, prema drevnom sjevernjačkom receptu, vraćaju tijelo u normalu nakon znojenja u sauni.

Malme se ponekad naziva i „gradom parkova“, a njegovi stanovnici svakako znaju kako da uživaju u opuštajućem zelenilu usred grada.

Stari grad je zapravo ostrvo podijeljeno na dvije četvrti, zapadnu (Gamla Vaster) i istočnu. Najstariji i najveći trg, Stortorget, u trenu će vas prevesti u 16. vijek, a u blizini ćete otkriti najstariju zgradu u Malmeu, gotičku crkvu Svetog Petra iz 14. vijeka. U renesansnom zamku Malme danas se nalaze Prirodnjački muzej Malme, Muzej umjetnosti Malme i akvarijum, koji se svi mogu posjetiti uz jednu kartu, piše Punkufer.

Trg Lilla Torg krcat je živopisnim restoranima i barovima i njegova opuštena atmosfera idealna je da otkrijete fiku, jedan od vitalno važnih švedskih koncepata koji bi se površno opisao kao pauza za kafu, ali je puno više od toga. Fika je dijeljenje trenutka s prijateljima i porodicom, jednostavno uživanje u zajedništvu i vremenu s dragim ljudima uz kafu i snek.

Još jedna dobra stvar je to što zapravo možete posjetiti i istražiti dva grada u jednom putovanju. Naime, Malme je sa Kopenhagenom u Danskoj povezan mostom Oresund, koji liči na fotomontažu i djelimično tone pod more, pa je i sam dolazak u Malme drumom već iskustvo zbog kojeg vrijedi otići na sjever kontinenta.

Malme i cijene
Cijene su skandinavske, pa otprilike možete očekivati da će vas noćenje u hotelu koštati od dvjesta eura naviše, dok je privatni smještaj nešto povoljniji i apartman će vas koštati duplo manje od hotela, dakle za 100 do 130 eura možete naći pristojan smještaj u blizini centra, a samo soba u privatnom smještaju se može naći po cijeni nižoj od sto eura.

Naravno, cijena će zavisiti od lokacije, veličine i opremljenosti smještaja, a ako ga tražite preko platformi za iznajmljivanje, obavezno pogledajte cijene sa dodatom agencijskom provizijom i bilo kojim iznosom za čišćenje.

Kada se skrasite, trebalo bi da krenete u istraživanje grada. Malme ima veoma široku autobusku mrežu, ali najbolji način za kretanje je biciklom. Grad ima 515 kilometara biciklističkih staza, a sa bilo kog mjesta u gradu možete stići do mjesta gdje želite za ne više od 15 minuta. Bicikli se mogu iznajmiti na svakom koraku, a da biste stigli spremni, možete preuzeti jednu od aplikacija kao što je Malmo Bi Bike i kupiti 24-časovnu ili 72-časovnu pretplatu na gradski sistem dijeljenja bicikala u okviru nje. Donkei Republic ili Travelshop rade slično.

Malme možete dobro da upoznate i iz vode, pa ako ne patite od morske bolesti, priuštite sebi obilazak grada brodom, a ako ste u potrazi za malo više avanture od obilaska znamenitosti, vođeni kajak ili SUP ture neće vas razočarati.

Gdje sjesti i šta jesti?
Posjeta Malmeu će takođe biti uzbudljiva za vaše nepce. Započnite svoje putovanje ukusom na pijaci Mollevangstorget, koja se skraćeno zove Mollan i sama po sebi predstavlja iskustvo za sva čula. Malme ima živu scenu ulične hrane, na svakom koraku možete pronaći falafel i brzu hranu poput korejskog roštilja, ali je podjednako zastupljena tradicionalna, lokalna, veganska ili vrhunska kuhinja. Restorana ima mnogo i razlikuju se po ponudi, idejama i kreativnim konceptima.

Dakle, Aster je prvo mjesto na koje bi trebalo da idete ako ste zainteresovani za lokalnu kuhinju, posjetite Spill da vidite kako koncept nultog otpada izgleda u stvarnosti. Ruths je jedan od omiljenih restorana i mještana i turista, vegani će željeti da se usele u Jord i ostanu zauvijek, a ako težite zvijezdama, restoran Vollmers može da se pohvali čak dva Michelina i pružiće vam jedinstveno gastronomsko iskustvo inspirisano , naravno – po prirodi.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније