Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Izvor: Klix ]

23. 03. 2021. 10:37 >> 10:38
1

RIBA, JAGODE...

Birajte hranu za mozak i bolje pamćenje

Zaboravljanje nečijeg imena ili gdje ste ostavili ključeve može vam djelovati kao bezazlena ljudska greška, ali takvi propusti u pamćenju vremenom se mogu povećavati. Shodno tome, važno je da konzumirate određene namirnice kako bi se ovaj proces usporio.

S obzirom na to da se mozak tokom života mijenja i raste potrebna mu je određena hrana koja će biti jedan od načina da se podrži taj proces i poboljša memorijska funkcija.

Stručnjaci predlažu hranjive sastojke za bolju funkciju mozga i za pamćenje.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline su oblik polinezasićenih masnoća, dobrih masti koje pomažu u oblikovanju kognitivnih sposobnosti.

Bogate su eikozapentaenoičnom kiselinom (EPA) i dokosaheksaenoičnom kiselinom (DHA) koje podržavaju kognitivnu funkciju, održavaju fluidnost ćelijskih membrana i povećavaju sinaptičku plastičnost.

Tako dovoljan unos DHA ima važnu ulogu u procesu učenja i pamćenja tokom cijelog životnog vijeka.

Starenjem se smanjuje koncentracija esencijalnih masnih kiselina u tkivu. S obzirom na to da brojne studije pokazuju da povećani nivoi DHA u mozgu umanjuju smanjenje kognitivnih sposobnosti povezanih sa starenjem te rizik od Alchajmerove bolesti, može se zaključiti da je optimalni unos omega-3 masnih kiselina neophodan za očuvanje kognitivnih funkcija i sposobnosti pamćenja te da se može odgoditi nastanak neurodegenerativnih bolesti.

Konzumiranje masne ribe poput bakalara, lososa, skuše, sardine i pastrmke omogućiće vam unos proteina i omega-3 masnih kiselina.

Za one koji su na biljnoj ili veganskoj ishrani, stručnjaci preporučuju morske alge, orahe, bademe, čia sjemenke, sjemenke konoplje i lana.

Polifenoli

Polifenoli su prehrambeni antioksidansi na biljnoj bazi s protivupalnim prednostima, a bobičasto voće ih je prepuno.

Tako se preporučuju borovnice jer su one odlične za zaštitu od hroničnih bolesti i za zdravlje mozga.

Naučna istraživanja pokazuju da zbog specifične biološke aktivnosti štite srce, krvne sudove i imunološki sistem. Razmatraju se i kao molekuli s potencijalnim pozitivnim efektom na prevenciju hroničnih upalnih bolesti, karcinoma i procesa starenja.

Trenutno nema lijeka za Alchajmerovu bolest ili druge oblike demencije, ali umjesto plašenja od neočekivanih ishoda, preuzmite kontrolu tamo gdje možete.

Dodavanje ukusnih i hranjivih namirnica u vašu ishranu, poput borovnica i oraha jedan je od načina za preuzimanje inicijative u vezi sa zdravljem vašeg mozga, piše Mind Body Green.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније