Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

RTS

11. 03. 2022. 14:10 >> 14:11

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Druženje sa psima ublažava osjećaj bola

Prema nedavno objavljenoj studiji, pacijentima u hitnoj pomoći samo 10 minuta u društvu pasa može doprinijeti ublažavanju jakih bolova.

Rezultati istraživanja koje je objavljeno u časopisu PLOS One potvrđuju ono što ljubitelji pasa odavno tvrde – da pseća naklonost liječi sve bolesti – a daju i dodatnu nadu pacijentima i zdravstvenim radnicima koji se često bore sa ograničenim bolničkim resursima, posebno tokom pandemije koronavirusa-.

„Postoje istraživanja koja pokazuju da su kućni ljubimci važan činilac našeg zdravlja na različite načine. Oni nas motivišu, podstiču nas, nameću nam rutinu, i stvaraju vezu između ljudi i životinja“, navodi glavna autorka studije, Kolin Del, rukovodilac istraživanja na klinici "One Health and Vellness" i profesor na kanadskom Univerzitetu u Saskačevanu.

U pomenutom istraživanju od više od 200 pacijenata u urgentnom centru traženo je da ocijene nivo bola koji osjećaju na skali od jedan do 10. Kod kontrolne grupe nijesu preduzimane bilo kakve dodatne aktivnosti, dok su se ispitanici u drugoj grupi desetak minuta igrali sa terapijskim psom, a potom je trebalo ponovo da ocijene jačinu bola.

Pokazalo se da su oni koji su se družili sa psom, poslije toga bol ocjenjivali nižim brojem na skali. Prema tvrdnjama dr Džesike Čubak, višeg istraživača sa vašingtonskog Instituta za istraživanje zdravlja, koja nije bila uključena u studiju, ovo istraživanje ima dobru metodologiju, ali da treba još mnogo toga da se nauči o terapijskim psima.

„Rezultati studije su obećavajući“, dodaje dr Čubak.

„Naše trenutno razumijevanje efekata posjeta terapijskih pasa u uslovima urgentnih stanja je prilično ograničeno. Stoga je posebno važno imati više istraživanja u ovoj oblasti“, naglašava doktorka.

Autorka studije, profesorka Del, nada se da ovakva istraživanja mogu doprinijeti tome da konačno prestanemo da se pitamo da li su terapeutski psi korisni u medicinskom kontekstu i da počnemo da se pitamo kako da ih bolje integrišemo u zdravstveni sistem.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније