Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

M.M. [ Klix.ba ]

25. 06. 2022. 20:22 >> 20:24

POBOLJŠAJTE ZDRAVLJE

Koji su pozitivni efekti konzumiranja žumanca

Konzumiranjem jaja u organizam unosite proteine koji su potrebni za oporavak mišića, a žumance ima i nekoliko dodatnih prednosti.

Nutricionista Toby Amidor je za magazin Eat This, Not That objasnio da žumance sadrži lutein, koji je povezan s očuvanjem zdravlja očiju. Konkretno, on ima sposobnost prevencije makularne degeneracije, odnosno gubitka vida koji se javlja prilikom procesa starenja.

"Žumance sadrži gotovo polovinu proteina u jajetu. Oni pomažu u izgradnji mišićne mase i zato nikada ne biste trebali bacati žumance", kazao je.

Žumance isto tako sadrži omega-3 masne kiseline, koje održavaju srce zdravim i smanjuju rizik od umiranja od bolesti srca. Neke omega-3 masne kiseline čak mogu ubijati kancera i pomoći prilikom liječenja artritisa.

"U žumancu se nalazi i vitamin D, koji apsorbuje kalcij i tako jača krhke kosti", rekao je.

Dodao je da je i za djecu i za odrasle važno jesti žumance kako bi smanjili rizik od bolesti kostiju, u koje spadaju rahitis (kod djece) i osteoporoza (kod odraslih).

"U smjernicama o ishrani Amerikanaca 2020. - 2025. navedeno je da ova populacija nedovoljno konzumira vitamin D", zaključio je Amidor.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније