Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

klix.ba

16. 09. 2022. 07:48   >>  07:46

OBRATITE PAŽNJU

Najgora hrana za metabolizam

Najbolja hrana za ubrzavanje metabolizma je ona kojoj je potrebno duže da se probavi i koja vam omogućava da se osjećate zadovoljnim, dok je najgora za metabolizam ona koje se brzo pretvara u glukozu.

Istraživanje objavljeno 2021. godine pokazalo je da naš metabolizam ostaje relativno dosljedan od 20. do 60. godine, a zatim počinje usporavati kako starimo. Dakle, ne možete puno učiniti da promijenite svoj metabolizam.

Namirnice bogate proteinima, na primjer, imaju visok termički učinak, što znači da od vašeg tijela zahtijeva da se više trudi da ih probavi, ubrzavajući vaš metabolizam.

U isto vrijeme, postoje namirnice koje ne pokreću sagorijevanje masti i zapravo mogu oštetiti vaš metabolizam. A one najgore namirnice koje možete jesti ako želite ubrzan metabolizam se sastoje od jednostavnih šećera bez vlakana, kao što je bijeli hljeb.

Jednostavni ugljikohidrati – poput slatkiša, gaziranih pića i slatkih deserta – daju vašem tijelu brz nalet energije jer se brzo razgrađuju, ali tada ćete, jednako brzo, osjećati letargiju i glad. Imaju tendenciju da vas učine gladnim i mogu potaknuti prejedanje, tako da je hrana s visokim GI povezana s debljanjem. Nasuprot tome, složeni ugljikohidrati poput cjelovitih žitarica koje imaju nizak GI imaju tendenciju da doprinose gubitku težine jer im je potrebno duže da se probave i za to im je potrebno više kalorija.

Upoređujući mjerenja iz dva obroka, istraživači su otkrili da je ispitanicima bilo potrebno znatno više energije da probave sendvič s punom hranom nego sendvič s prerađenom hranom i zaključili su da prerađeni sastojci, posebno bijelo brašno, smanjuju metabolizam za 50 odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније