Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

N1 [ I. P. ]

07. 08. 2022. 21:24 >> 21:20

POSLJEDICE

Ljekari upozoravaju roditelje čija djeca malo ili loše spavaju

Ljekari upozoravaju roditelje da bi djeca koja spavaju manje od devet sati mogla da imaju problema sa pamćenjem i inteligencijom.

Stručnjaci sa Medicinskog fakulteta u Marilendu rekli su da nedostatak sna ili loš san kod djece može da poveća rizik od problema poput anksioznosti, impulsivnog ponašanja i depresije.

Takođe, uočili su da kod djece koja ne drijemaju tokom dana, postoji povezanost sa kognitivnim poteškoćama poput pamćenja, rješavanja problema i donošenjem odluka.

„Otkrili smo da su djeca koja spavaju manje od devet sati tokom noći imala manje sive materije ili manji volumen u određenim područjima mozga odgovornima za kontrolu pažnje, pamćenja i inhibicije u poređenju sa onima koji imaju zdrave navike spavanja“, izjavio je autor studije dr Ce Vang.

On je dodao da su „ove razlike bile uočljive i nakon dvije godine, što je zabrinjavajuće otkriće koje ukazuje na dugoročnu štetu za djecu koja ne spavaju dovoljno“.

Studija je objavljena u časopisu „The Lancet Child & Adolescent Health“, a posmatrala je više od 8.300 djece uzrasta od devet do 10 godina.

Ljekari su pregledali nalaze magnetne rezonance, medicinsku dokumentaciju i upitnike koje su dvije godine ispunjavali roditelji.

„Potrebne su dodatne studije da bismo potvrdili naše nalaze i vidjeli da li mogu bilo kakve intervencije da poboljšaju navike spavanja i preokrenu neurološke nedostatke“, istakao je dr Vang.

Kako bi pomogli svom djetetu da spava, stručnjaci Američke akademije za pedijatriju kažu da bi roditelji trebalo da podstiču dobre navike spavanja kod svoje djece.

To uključuje postavljanje prioriteta za cijelu porodicu i pridržavanje redovne rutine. Takođe navode da bi roditelji trebalo da ograniče vrijeme koje dijte provodi ispred ekrana i potpuno izbace sjedjenje ispred ekrana sat vremena prije spavanja.

Prema smjernicama „Sleep.org“ novorođene bebe do tri mjeseca trebalo bi da spavaju 14 do 17 sati, a odojčad do prve godine od 12 do 15 sati. Maloj djeci je potrebno 11 do 14 sati sna, a predškolcima 10 do 13 sati. Djeca do 13 godina trebalo bi da spavaju devet do 11 sati, a tinejdžeri osam do 10 sati, prenosi Index.hr.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније