Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ N1/I. P. ]

26. 09. 2022. 09:09   >>  09:06

IZVOR KONTROVERZI

Da li su antiperspiranti bezbjedni za upotrebu?

Bez obzira koristite li dezodorans ili antiperspirant, ili kombinaciju oba, vjerovatno znate da među njima postoji razlika, ili ste čuli da se antiperspirant često spominje i u negativnom kontekstu, kao nesiguran za upotrebu. Pa, u čemu je razlika?

“Dezodorans je kozmetički proizvod koji kontroliše i smanjuje tjelesni miris tako što minimizira rast bakterija na tijelu, posebno ispod pazuha, a antiperspirant je proizvod za njegu kože koji kontroliše znojenje, a sastoji se od aluminijumskih soli,” objasnila je za Huff Post ljekarka iz Redirect Healtha, dr Dženis Džonston.

Jednostavno rečeno, antiperspiranti zaustavljaju znojenje, a dezodoransi poboljšavaju cjelokupni miris, a iako mnogi proizvodi za nanošenje ispod pazuha sadrže oboje, neki radije izbjegavaju proizvode s antiperspirantima, piše Večernji list.

“Zbog nekoliko studija sprovedenih u šezdesetim i sedamdesetim mnogi brinu da se aluminijum koji se nalazi u antiperspirantu može povezati s Alchajmerovom bolesti i predstavlja rizik za rak dojke zbog blizine pazuha limfnim čvorovima i dojkama”, kaže Džonston.

I dok je aluminijum zaista pronađen u mozgu oboljelih od Alchajmerove bolesti, naučnici još uvijek ne znaju da li je to posljedica izlaganja aluminijumu ili posljedica same bolesti.

“Svi smo mi svakodnevno izloženi aluminijumu ― prirodno se nalazi u tlu i vodi, a može se naći i u hrani, a korišćenje antiperspiranta neće dovesti do pretjeranog izlaganja; za to bi morali da radite posao poput zavarivača aluminijuma”, rekla je i dodala:

“Jasno je da se nedavne studije slažu da ne postoji veza između Alchajmerove bolesti i upotrebe antiperspiranta, a brojne su studije takođe istraživale i da li antiperspiranti uzrokuju rak dojke, ali nijesu uspjele da pronađu vezu.”

Još jedna zabrinutost u vezi s antiperspirantima proizlazi iz činjenice da oni zapušavaju pore kako bi smanjili znojenje pa toksini koje tijelo izlučuje putem znoja ostaju u organizmu, međutim to nije istina.

“Tijelo izlučuje štetne toksine i hemikalije sistemom filtracije u bubrezima i jetri, a ne žlijezdama znojnicama”, rekla je Mišel Henri, dermatološkinja iz Njujorka.

“S obzirom na to, kada koristite antiperspirant ne morate brinuti zbog raka dojke, nakupljanja toksina ili Alchajmerove bolesti; ipak, kao i svaki drugi proizvod za njegu kože, on može izazvati alergiju ali ne zbog antiperspiranta, već zbog drugih štetnih sastojaka proizvoda kao što su mirisi, lanolin, vitamin E ili drugi”, kaže dr Džejmi de Rosa, hirurg lica i osnivač DeRosa Center Plastic Surgery & Med Spa..

Ako se to dogodi, navodi da treba prestati koristiti proizvod i pitati ljekara za savjet.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније