Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

28. 09. 2022. 13:22 >> 13:20

KINESKI STRUČNjACI

Razvili novi model predviđanja rizika od demencije

Kineski stručnjaci razvili su novi model predviđanja rizika od demencije koji može predvidjeti demenciju u roku od pet, deset i više godina, prenosi Sinhua.

Na osnovu UK Biobank (UKB), velike biomedicinske baze podataka, istraživački tim je pratio 425.159 osoba koje nemaju demenciju, starosti 40-69 godina. U periodu praćenja od, u prosjeku, 11,9 godina, 5.287 učesnika razvilo je incidentnu demenciju, a 2.416 Alchajmerovu bolest.

Istraživači su primijenili strategiju zasnovanu na podacima za identifikaciju faktora rizika iz 366 varijabli kod kandidata koje pokrivaju sveobuhvatan spektar genetskih faktora i faktora životne sredine, navodi se u radu objavljenom u časopisu EClinicalMedicine.

Istraživači su zatim koristili algoritam mašinskog učenja da izračunaju važnost svakog pokazatelja za model predviđanja demencije, odabrali prvih deset i konstruisali novi model predviđanja rizika od demencije nazvan UKB-DRP.

Među deset glavnih faktora rizika su starost, geni, procenat masti na nogama, uzimanje ljekova, životni vijek majke, dugotrajne bolesti...

Prednost modela UKB-DRP je u tome što se deset pokazatelja može brzo dobiti anketom, jednostavnim fizičkim pregledom i rutinskim testom krvi, rekao je Ju Đintai, profesor u bolnici Huašan na Univerzitetu Fudan.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније