Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Б.Бу. [ b92 ]

06. 10. 2022. 10:43 >> 10:44
2

UTICAJ ČOKOLADE

Čini vas srećnim, ali povećava rizik od srčanih bolesti

Odricanje konzumiranja čokolade na mjesec dana može zvučati kao zahtjevan zadatak,  ali ima mnogo pozitivnih efekata. Naime, promjene raspoloženja više neće biti toliko učestale.

"Kada eliminišete šećer iz svoje ishrane, oslobađate se jednog od glavnih uzroka promjena raspoloženja i razdražljivosti", rekao je nutricionista Džej Kovin.

Često se dešava da kompanije ne navedu tačno količinu šećera koja se nalazi u njihovim proizvodima. Iz tog razloga je teško pratiti koliko šećera konzumirate svakog dana.

S obzirom na to da  čokoladu gotovo svi redovno konzumiraju i da je ona najčešći uzrok debljanja, ukoliko napravite pauzu od mjesec dana, bićete u formi i poboljšati cjelokupno zdravlje.

Kada je riječ o kisjelini, najčešće pomislimo kako je uzrokuju pržena hrana, alkohol i slično. Jeste li znali da je čokolada takođe jedan od krivaca za ovaj problem?  Jedenje čokolade pogoršava simptome refluksa kisjeline.

"Što je čokolada slađa, to je opasnija za želudac", dodao je Kovin.

Oni koji uveče jedu čokoladu uglavnom imaju problema sa snom jer čokolada sadrži kofein koji razbuđuje. Kofein nije rizičan ukoliko ga konzumirate u toku dana, ali ako ga unosite u organizam u kasne sate, vaš san će biti poremećen.

"Kofein takođe može doprinijeti anksioznosti, tako da smanjenje količine koju konzumirate može pomoći da se osjećate opuštenije", rekao je.

Smanjenjem unosa čokolade ćete smanjiti rizik od bolesti jetre i dijabetesa. Istraživanje je pokazalo da postoji korelacija između većeg unosa šećera i povećanog rizika smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Ukoliko odlučite da odustanete od čokolade i priklonite se zdravijim alternativama, kao što su voće i orašasti plodovi, ovaj rizik će, naravno, biti manji.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније