Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

М.М.Љ. [ Klix.ba ]

12. 11. 2022. 09:06   >>  09:10

FENOMEN

Budite se neposredno prije alarma? Naučnici imaju objašnjenje

Čak i ako ste od onih koji vole da spavaju, pa se ujutro teško bude, sigurno vam se bar jednom desilo da ste se probudili neposredno prije nego je zazvonio vaš alarm. Iako sve izgleda kao slučajnost, naučnici smatraju da se iza ovog fenomena krije objašnjenje.

Prilično je iznenađujuće da naša tijela imaju osjećaj za vrijeme dok spavamo - no, prema naučnicima, to nije nemoguće.

Našim tijelom upravlja splet živaca poznat kao suprahijazmatska jezgra, koja se nalaze u sredini mozga.

Živci igraju vitalnu ulogu jer kontrolišu naš krvni pritisak, tjelesnu temperaturu i, što je važno kod razotkrivanja ove misterije, naš osjećaj za vrijeme, prenosi Lad Bible.

Suprahijazmatska jezgra u stanju su da odluče kada se osjećate pospano, a kada ste potpuno 'naspavani', tako da sada znate i koga možete okriviti kada se osjećate pospanim čak i nakon što ste svom organizmu pružili osam sati sna protekle noći.

Tjelesni sat svake osobe reaguje na rutinu, postaje učinkovitiji kada odlazite u krevet u isto vrijeme svake večeri i budite se u isto vrijeme ujutro. Važnu ulogu u svemu igra i protein koji se zove PER, a koji reguliše ciklus spavanja i budnosti.

Nivo proteina raste i pada tokom dana. Vrhunac je naveče, dok je najniži tokom noći. U međuvremenu, niski nivoi ovog proteina dovešće do niskog krvnog pritiska, što nas čini da se osjećamo "omamljeno" i spremno za spavanje.

Naučnici ističu da ako se pridržavate dosljednog rasporeda spavanja, vaše tijelo će naučiti da se prilagoditi i povećat vaše nivoe PER-a neposredno prije nego što se alarm treba oglasiti.

To povećanje obično se događa oko sat vremena prije nego se alarm oglasi, dok se uporedo oslobađamo hormona stresa.

I dok nam je sada vjerovatno jasnije zašto se budimo prije oglašavanja alarma, onima koji muče muku s tim kako zaspati, možda će poslužiti vojnička metoda spavanja.

Kako da zaspite u roku od dvije minute primjenjujući vojničku metodu

Riječ je o metodi koja se prvi put spominje 1981. godine u knjizi "Relax and Win: Championship Performance" Lloyda Wintera, a podrazumijeva to da umirite tijelo i postepeno se opuštate.

Cilj je da redom 'gasite' svaki dio tijela od glave do pete, počevši od opuštanja mišića na čelu, očiju, obraza, vilice, te ramena, ruku i grudnog koša. Potrebno se fokusirati na disanje, a zatim da opustite i vaš stomak, butine, koljena i stopala. Naravno, uz tijelo, važno je i "osloboditi" um od bilo koje vrste stresa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније