Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

М.М.Љ. [ klix.ba ]

04. 12. 2022. 08:58 >> 08:59

DUGOROČNA KORIST

Mediteranska ishrana pogodna za oboljele od multiple skleroze

Mediteranski način ishrane može dugoročno pomoći ljudima koji pate od multiple skleroze.

Cilj istraživanja objavljenog u Nutritional Neuroscience ce bio je otkriti koja je dijeta, odnosno način ishrane najbolji za one koji se bore s ovom opakom bolešću.

"Neki pacijenti su možda čuli kako treba da izbjegavaju gluten ili slijede dijetu s visokim sadržajem proteina i malo ugljenih hidrata, odnosno keto dijetu. Međutim, ovo nije dobar savjet jer može doći do nedostatka nutrijenata", rekla je nutricionistkinja Kiran Kempel za Eat This, Not That.

Dodala je da je mediteranski način ishrane najbolji jer dobro utiče na centralni nervni sistem.

"Iako se većina istraživanja o ovoj vrsti dijete, odnosno ishrane fokusira na ublažavanje kardiovaskularnih bolesti, takođe je dokazano da isto tako dobro djeluje na ljude koji imaju dijabetes, Alchajmerovu bolest, mentalne poremećaje, depresiju, artitis ili rak", kazala je.

Ipak, napomenula je sve čitaoce da ne postoji dijeta koja će "magično" izliječiti simptome MS-a, ali da je mediteranska korisna zbog svojih protuupalnih svojstava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније