Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

N1

10. 09. 2023. 13:17   >>  13:17

NAJNOVIJA ISTRAŽIVANjA

Šta je psihobiotička dijeta i koje su njene prednosti?

Naučnici već neko vrijeme znaju da hrana utiče na naše mentalno stanje. Međutim, većina studija o uticaju hrane na neurološko zdravlje usredsređena je na pojedinačne namirnice, a ne na kompletan pristup ishrani. To je bio razlog zbog kog su irski naučnici htjeli da vide da li može psihobiotička dijeta, osmišljena prevashodno za dobro zdravlje crijeva, pozitivno da utiče na mentalno blagostanje.

Naučnici su sproveli randomizovanu kontrolisanu studiju, čiji su rezultati objavljeni u naučnom časopisu „Molecular Psychiatry“.

Šta je psihobiotička dijeta?

Izraz koji su skovali koautori studije dr Timoti Ted Dinan i dr Džon Krajan, psihobiotička dijeta oslanja se na osovinu crijeva-mozak, dajući prednost hrani zdravoj za crijeva, za koju se zna da podržava ravnotežu crijevnih mikroba. To su cjelovite žitarice, prebiotičko voće i povrće, mahunarke i fermentisana hrana.
Dijeta podrazumijeva ograničeno konzumiranje slatkiša, slatkih pića i prerađene hrane.

Studijska dijeta uključivala je:

  • šest do osam dnevnih obroka voća i povrća sa visokim udjelom prebiotičkih vlakana ( jabuke, banane, praziluk, luk)
  • pet do osam dnevnih obroka cjelovitih žitarica (ovas, cjelovita pšenica, kinoa)
  • dvije do tri dnevne porcije fermentisane hrane (kiseli kupus, kefir, kombuha)
  • tri do četiri porcije mahunarki nedjeljno (leblebije, sočivo, grašak).

Istraživanje je obuhvatilo 45 zdravih odraslih ljudi, starosti između 18 i 59 godina, koji do tada nijesu imali optimalne prehrambene navike. Ispitivana grupa dobila je informacije o komponentama psihobiotičke ishrane i zamoljena je da je se pridržava toga što je moguće više.

Kontrolna grupa dobila je minimalne lekcije o opšoj ishrani (umjesto lekcija usmerenih na psihobiotike). Naučnici su ispitivali sastav i funkciju fekalne mikrobiote, stres, cjelokupno zdravlje i ishranu, kao i metaboličko profilisanje uzoraka krvi, urina i fekalija, prije i nakon četvoronedeljnog probnog perioda za obje grupe.

Kako psihobiotička ishrana utiče na mentalno blagostanje?

Učesnici koji su slijedili psihobiotičku dijetu doživjeli su veće smanjenje percipiranog stresa. Iako nije bilo značajne razlike u odgovoru na stres između kontrolne i ispitivane grupe, veće pridržavanje ispitivane dijete rezultiralo je snažnijim smanjenjem percipiranog stresa.

Dok su promjene u mikrobnom sastavu crijeva bile suptilne kod ispitivane grupe, utvrđene su značajne promene u 40 specifičnih fekalnih lipida. Razlog tome je smanjenje ukupnih prehrambenih masti i povećanje mononezasićenih masti.

Takođe, zabeleženo je i poboljšanje metabolita triptofana u urinu (esencijalna aminokiselina vitalna za sintezu ključnih proteina, a primećeni su i zdravi upalni odgovori).

Ukratko, u samo četiri nedelje učesnici koji su slijedili psihobiotičku dijetu bogatu vlaknima i fermentisanom hranom iskusili su niže percipirane nivoe stresa, imali su zdravije pražnjenje crijeva, zdravije profile upalnih metabolita i neznatno poboljšan mikrobni sastav i funkciju, piše Mind Body Green, prenosi 24 sata.hr.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније