Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Т.Г. [ b92 ]

16. 01. 2023. 22:34   >>  22:30

PREVENCIJA

Evo kako ostati zdrav tokom zimskih mjeseci

Tokom prvih, hladnih i "dugih" mjeseci u godini, potrebna nam je sva raspoloživa pomoć kako bismo poboljšali imunitet i ostali zdravi. Upravo zato i postoje preporuke i savjeti koji će nam pomoći da "prebrodimo" zimu.

Niske temperature, kao i njihove velike oscilacije (visoka razlika između noćnih i dnevnih temperatura vazduha) smanjuju otpornost organizma, a boravak u zatvorenom prostoru, često sa isušenim vazduhom i među većim grupama ljudi, povećava mogućnost infekcija, naročito virusnih i bakterijskih upala gornjih disajnih puteva. Kako biste spriječili ova stanja, povedite računa o sledećem.

Povećajte unos voća, povrća, žitarica i mahunarki kako biste svom organizmu osigurali bogatstvo vitamina, minerala, antioksidansa i drugih dragocjenih nutrijenata. Uz to, vlakna iz ovih namirnica pomoći će optimizaciji crijevne flore, koja je, između ostalog, ključna i za dobar imunitet.

Hidratacija

Vrlo je bitno da povedete računa o hidrataciji. Tokom zimskih mjeseci često zaboravljamo na unos vode, što uvijek negativno utiče na naše zdravlje.

Fizička aktivnost

Fizička aktivnost, i to na otvorenom, jedan je od ključnih faktora koji utiču na poboljšanje imuniteta. Potrudite se da što više vremena provedete napolju. Jasno nam je da je mnogo primamljivija varijanta da se ušuškate u svom toplom domu i uživate uz omiljeni film, ali boravak u zatvorenim prostorijama može dovesti do deficita vitamina D.

Kad god ugrabite slobodan trenutak, izađite u kratku i brzu šetnju, koja će vas ugrijati, poboljšati imunitet ali i raspoloženje.

San

Važno je da svom organizmu osigurate kvalitetan san. S obzirom na to da su dani kraći, potrudite se da prilagodite svoj cirkadijalni ritam godišnjem dobu tako što ćete ranije odlaziti na spavanje.

Suplementacija

Pravi je trenutak da počnete da koristite suplementaciju. Mnogobrojne kliničke studije potvrdile su da unos cinka i vitamina C pozitivno utiče na imunitet. Za imunitet je ključan i zdrav crijevni mikrobiom, koji možemo pokrenuti uzimanjem kvalitetnih probiotika. Takođe, ovo je dobar period godine da se posvetimo svom zdravlju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније