Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Т.Г. [ B92 ]

14. 02. 2023. 23:01 >> 22:56

KAFA, ČAJ ILI NEŠTO TREĆE?

Šta je glavni uzrok što zubi mnogo požute

Boja zuba se mijenja s godinama. Ispod gleđi zuba leži dentin koji s vremenom požuti ili posivi kod nekih ljudi, a to znači da je njihova prirodna boja genski određena i ne može da se promijeni.

Zubi s vremenom mijenjaju boju i normalno je da s godinama gube bjelinu, a kafa, čaj, crno vino i pušenje najčešći su uzroci diskoloracije.

Zubna gleđ sadrži mnogo vode i minerala što čini zube propusnim na sve materije koji mogu da izazovu gubitak boje, objašnjava Kristof Benc, profesor stomatologije iz Njemačke.

Mijenja se s godinama

Crno vino, kafa, čaj i pušenje najčešći su uzroci diskoloracije (promjene boje) zuba, no ta pojava može biti i posljedica nekih bolesti i ljekova. Nadalje, boja zuba mijenja se s godinama.

Ispod gleđi zuba leži dentin koji s vremenom požuti ili posivi kod nekih ljudi, a to znači da je njihova prirodna boja genski određena i ne može da se promijeni. Za ljude koji ne mogu da se odreknu kafe, crnog vina ili drugih stimulansa koji ostavljaju mrlje, najbolji savjet je da redovno peru zube.

Zubni kamenac

Pod redovnim pranjem smatra se pranje četkicom dva do tri puta na dan kako bi se uklonio zubni kamenac, savjetuje stručnjak za higijenu Dirk Krop.

"To možda zvuči sasvim obično, ali istina je da mnogo pomaže", rekao je.

Osim redovne njege, trebalo bi redovno odlaziti kod stomatologa koji će očistiti zubni kamenac. Ipak, s tim postupkom ne treba pretjerivati jer može naštetiti zubima.

"Ne bih savjetovao ljudima da nakon svake čaše vina požure da operu zube", kaže Benc.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније