Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Н1

16. 02. 2023. 21:32 >> 21:26

UTICAJ NA APETIT

Namirnice koje podstiču glad više od drugih

Nekoliko zalogaja hrane može da "aktivira" djelove vašeg mozga i crijeva koji podstiču vašu glad, kaže dr Belinda Lenerc, endokrinolog i istraživač u Bostonskoj dječijoj bolnici i "Harvard Medical School".

"Pogled, miris ili ukus neke hrane može da podstakne odgovor na hranu u glavi", objašnjava ona, dodajući da se to odnosi na različite crijevne procese koji se uključuju kada vaše tijelo vjeruje da je obrok na putu.

U isto vrijeme, gutanje nekoliko zalogaja hrane pokreće želju da se konzumira više kako bi se ponovili ili održali osjećaji nagrađivanja koje je vaš mozak iskusio kada ste pojeli na primjer čips ili bananu.

Činjenica je da će vam male porcije bilo čega, pogotovo ako ste blizu vremena za obrok, vjerovatno povećati apetit, a ne ublažiti ga.

Čips, krekeri i hljeb

Čips od krompira je prototip "prerađenih ugljenih hidrata". Isto važi za rafinisani bijeli ili pšenični hljeb, krekere i druge grickalice na bazi žitarica. Kada progutate rafinisane ugljene hidrate, nivo šećera u krvi raste.

"Reakcija tijela na to je oslobađanje velike količine insulina kako bi se normalizovao nivo šećera u krvi", kaže dr Lenerc.

Torte, kolači i druge poslastice

Šećer, bilo da se radi o organskom medu ili bijelom šećeru, aktivira puteve nagrađivanja i apetita u vašem mozgu drugačije nego drugi izvori energije, pokazalo je istraživanje Medicinskog fakulteta Univerziteta Jejl.

Tačnije, talamus, hipotalamus i insula vašeg mozga, sva područja koja vas "tjeraju" da jedete – imaju tendenciju da se ohlade nakon što ste pojeli hranu. Ali kada pojedete poslastice poput torte ili kolača, ta područja ostaju aktivna, ukazuje istraživanje Jejla.

Ukratko, vaš mozak govori vašem tijelu da niste siti i da imate potrebu da jedete više kako biste se osjećali zadovoljnim, kaže dr Robert Lustig, istraživač i pedijatrijski endokrinolog na Kalifornijskom univerzitetu u San Francisku.

Jogurt sa niskim sadržajem masti

Brojna istraživanja su pokazala da količina vremena i broj žvakanja koji su vam potrebni da nešto pojedete utiče na to koliko ćete se nakon toga osjećati sito. Nedavni pregled američkog i evropskog tima otkrio je da obilno žvakanje snižava nivo grelina, takozvanog "hormona gladi".

Dijetalna gazirana pića i vještački zaslađene grickalice

Stručnjaci su prilično temeljno razotkrili ideju da zaslađivači sa nula kalorija nemaju uticaj na vašu težinu ili metabolizam.

A, nedavna studija australijskog tima otkrila je da, kada vam vještački zaslađivači dođu do jezika, centri za nagrađivanje u vašem mozgu se upale i signaliziraju vašim crijevima da očekuju nešto energije (kalorija) da stigne u vrlo bliskoj budućnosti.

Kad se te kalorije nikad ne pojave, vaš mozak pokušava da napravi ravnotežu terajući vas da konzumirate više hrane kako biste popunili rupu, kaže tim koji je radio na ovoj studiji.

Na taj način, beskalorični zaslađivači poput onih u dijetalnim gaziranim sokovima mogu da povećaju vašu glad.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније