Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Б.Б. [ RTS ]

29. 05. 2023. 18:56 >> 18:56

MOŽE DA POBIJEDI SUPERBAKTERIJU

Novi antibiotik otkriven uz pomoć vještačke inteligencije

Koristeći vještačku inteligenciju, naučnici su pronašli novu vrstu antibiotika koji djeluje protiv posebno opasnih bakterija otpornih na postojeće ljekove.

Kada su testirali antibiotik na koži miševa koji su eksperimentalno zaraženi superbakterijom, on je uspio da kontroliše rast bakterije, što je istraživačima ukazalo na to da se metoda može koristiti za stvaranje antibiotika prilagođenih za borbu protiv drugih patogena otpornih na ljekove.

Istraživači su takođe testirali novo jedinjenje na 41 soju Acinetobacter baumannii, od kojih je svaki otporan na antibiotike.
Lijek je djelovao na sve njih, mada bi trebalo da bude dodatno specifikovan i testiran u kliničkim ispitivanjima na ljudima prije nego što bi mogao da se koristi.

Štaviše, jedinjenje koje je identifikovala vještačka inteligencija djelovalo je samo na patogene mikroorganizme. Činilo se da nije ubio mnoge druge vrste korisnih bakterija koje žive u crijevima ili na koži, što ga čini rijetkim usko ciljanim agensom.

Ako bi više antibiotika moglo ovako ciljano da djeluje, naglašavaju istraživači, to bi prije svega spriječilo da bakterije postanu rezistentne na antibiotike.

Studija je objavljena u časopisu "Nature Chemical Biology".

"Ovo djeluje izuzetno obećavajuće", rekao je dr Sezar de la Fuente, docent na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Pensilvaniji koji takođe koristi vještačku inteligenciju da pronađe nove tretmane, ali nije bio uključen u novo istraživanje.

De la Fuente kaže da je ova vrsta pristupa pronalaženju novih ljekova polje u nastajanju koje istraživači testiraju otprilike od 2018. godine. On dramatično skraćuje vrijeme potrebno za klasifikovanje hiljade potencijalnih jedinjenja.

"Mislim da vještačka inteligencija, kao što smo vidjeli, može uspješno da se primijeni u mnogim domenima, i mislim da je otkrivanje ljekova budućnost njene primjene", kazao je De la Fuente.

Opasna bolnička bakterija

Za studiju, istraživači su se fokusirali na bakteriju Actinetobacter baumanii koja se često susreće u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama, posebno na kvakama i pultovima. Pošto je u stanju da uzme djelove DNK iz drugih organizama sa kojima dolazi u kontakt, može da ubaci svoje najubojitije oružje – gene koji im pomažu da se odupru agensima koje ljekari koriste za liječenje.

"To je ono što mi u laboratoriji nazivamo profesionalnim patogenom", rekao je Jon Stouks, jedan od istraživača i docent biohemije i biomedicinskih nauka na Univerzitetu Makmaster u Ontariju.

Za ovo istraživanje, dr Stouks i njegove kolege su se udružili sa istraživačima sa Institutima na Tehničkom fakultetu Masačusets (MIT) i Harvardu. Pronašli su 480 jedinjenja koja su blokirala rast bakterija.

Oni su te informacije ubacili u kompjuter i koristili ih za obuku algoritma vještačke inteligencije.

"Kada smo naš model obučili, ono što smo mogli da uradimo je da tom modelu počnemo da pokazujemo potpuno nove slike hemikalija koje nikada nije vidio, zar ne? I na osnovu onoga što je naučio tokom treninga, procjenjivao je da li su ti molekuli antibakterijski ili ne", objašnjava Stouks.

Zatim su dobili model sa više od 6.000 molekula, što je, kako navodi dr Stouks, VI bila u stanju da selektuje za samo nekoliko sati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније