Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Б.Бу. [ RTS ]

30. 05. 2023. 10:56 >> 10:56

STUDIJE POKAZALE

Na šta sve utiče serotonin i šta se dešava ako ga nema dovoljno

Serotonin igra važnu ulogu u skoro svim funkcijama u ljudskom tijelu,. Od emocija do varenja i motoričkih vještina, ova moćna hemikalija utiče na mnoge aspekte života. Šta se preporučuje kada nivo serotonina nije u referentnim okvirima?

 

Serotonin igra važnu ulogu u skoro svim funkcijama u ljudskom tijelu,. Od emocija do varenja i motoričkih vještina, ova moćna hemikalija utiče na mnoge aspekte života. Šta se preporučuje kada nivo serotonina nije u referentnim okvirima?

Receptori serotonina se nalaze u cijelom mozgu, gdje funkcionišu i šalju poruke iz jedne oblasti u drugu, ali većina serotonina u ljudskom tijelu se zapravo nalazi u crijevima, gdje utiče na brojne biološke procese, uključujući varenje, apetit, metabolizam, raspoloženje i pamćenje.

Kao neurotransmiter, serotonin kontroliše nervnu aktivnost i igra ulogu u širokom spektru neuropsiholoških procesa.

Samo dva procenta serotonina u tijelu nalazi se u mozgu, a 95 procenata se proizvodi u crijevima, U mozgu, kao neurotransmiter, šalje һemijske poruke ili signale kako bi regulisao motoričku funkciju, percepciju bola, apetit...

Raspoloženje i pamćenje
Studije pokazuju da je nizak nivo serotonina u mozgu povezan sa lošom memorijom i depresivnim raspoloženjem. Takođe znamo da je, osim serotonina, i triptofan zadužen za raspoloženje i kognitivno zdravlje.

Istraživači su uspjeli da istraže i pokažu ulogu serotonina u javljanju depresije istražujući efekte snižavanja nivoa triptofana u ishrani, što dovodi do snižavanja nivoa serotonina u mozgu.

Regulacija varenja
Devedeset pet procenata serotonina u tijelu se proizvodi u crijevima, piše portal draxe.com.

Istraživanja pokazuju da ova hemikalija igra ulogu u pokretima crijeva i kod upalnih procesa u crijevima.

Ublažavanje bola
Studija objavljena u časopisu Pain Research and Treatment otkrila je da postoji obrnuta korelacija između nivoa postoperativnog bola kod pacijenata sa hroničnim bolom u donjem dijelu leđa, i nivoa serotonina.

Druga studija je otkrila da su, kada su zdravi dobrovoljci bili podvrgnuti akutnom smanjenju triptofana, iskusili značajno smanjen prag bola i toleranciju.

Zgrušavanje krvi
Potrebno nam je dovoljno serotonina da podstakne zgrušavanje krvi. Ova hemikalija se oslobađa u krvnim pločicama kako bi pomogla pri zarastanju rana. Osim toga, radi na sužavanju sitnih arterija tako da formiraju krvne ugruške.

Iako ova korist od serotonina pomaže u procesu zarastanja, postoje i dokazi da previše serotonina može dovesti do krvnih ugrušaka koji doprinose bolestima srca, tako da je važno ostati u granicama normale da biste spriječili neželjene efekte.

Zarastanje rana
Studija objavljena u International Journal of Molecular Sciences otkrila je da serotonin djeluje kao potencijalna terapija za poboljšanje zarastanja rana na koži kod pacijenata sa opekotinama.

Istraživači su otkrili da je serotonin značajno ubrzao pokretljivost ćelija i poboljšao proces zarastanja rana.

Simptomi i uzroci nedostatka
Istraživanja pokazuju da je poremećena funkcija serotonina povezana sa psihijatrijskim poremećajima, među kojima su: depresija, anksioznost, kompulzivno ponašanje, agresija, bulimija, hiperaktivnost kod djece…

Simptomi niskog serotonina uključuju i sljedeća stanja: napade panike, promjene u spavanju i apetitu, hronični bol, loše pamćenje, glavobolje, probleme sa varenjem, razdražljivost.

Istraživači ne znaju sa sigurnošću šta uzrokuje nedostatak serotonina, ali to može biti zbog genetike, loše ishrane i načina života.

Ako se borite sa hroničnim stresom ili ste izloženi toksičnim supstancama, poput teških metala ili pesticida, možda ćete biti izloženi većem riziku od niskog nivoa serotonina. Drugi uzroci mogu uključivati nedostatak sunčeve svjetlosti i uzimanje određeniһ ljekova tokom dužeg vremenskog perioda.

Kako liječiti nedostatak
Postoje prirodne namirnice i pojačivači serotonina koji mogu povećati njegov nivo bez potrebe za farmaceutskim ljekovima.

Anti-inflamatorna hrana
Neke od najboljih namirnica koje su dobre za balans u nivou serotonina su losos, jaja, lisnato povrće, orašasti plodovi i svježe povrće.

Da bi se povećale dobre bakterije u crijevima, probiotička hrana je takođe korisna. Pijenje kefira, probiotičkog jogurta i jabukovog sirćeta pomažu u poboljšanju zdravlja crijeva.

Zdrave masti, koje se nalaze u namirnicama kao što su avokado, kokosovo ulje, ekstra djevičansko maslinovo ulje, takođe pomažu u smanjenju upala i podstiču prirodnu proizvodnju serotonina.

Vježbanje i Sunce
Istraživanja pokazuju da vježba ima blagotvorno dejstvo na funkciju mozga, jer povoljno utiče na neurotransmitere dopamin, serotonin i noradrenalin.

Neurotransmiter serotonina se ne proizvodi pravilno ako nema dovoljno sunčeve svjetlosti. Istraživanja sugerišu da zapravo postoji direktna veza između sunčeve svjetlosti i proizvodnje serotonina.

Vjeruje se da izlaganje sunčevoj svjetlosti pokreće mozak da oslobodi ovu hemikaliju.

Triptofan
Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients pokazuje da smanjeni unos triptofana može dovesti do značajnog smanjenja određenih moždanih aktivnosti koje podstiču sreću.

Prema studiji, pacijenti često uspijevaju da smanje negativne simptome vezane za poremećaje raspoloženja, zavisnosti ili hormonske probleme kada uzimaju šest grama L-triptofana dnevno. Pokazalo se da uzimanje ove količine triptofana svaki dan tokom nekoliko mjeseci smanjuje promjene raspoloženja, razdražljivost, napetost i nemir.

Pet-HTP, ili 5-hidroksitriptofan, je aminokiselina koju telo prirodno proizvodi. Koristi se za proizvodnju serotonina, zbog čega se suplementi 5-HTP često koriste za poboljšanje raspoloženja i smanjenje simptoma depresije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније