Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Б.Бу. [ n1 ]

01. 06. 2023. 09:43   >>  09:43

OBRATITE PAŽNjU

Bol u leđima može da ukaže na ozbiljne zdravstvene probleme

Organi šalju signale po cijelom tijelu, a najčešće se manifestuju u leđima jer se tu nalaze mnogi nervni završeci, pa se bol najjače osjeća u tom dijelu tijela.

 

Problemi sa bubrezima, bešikom i žuči mogu se lako pomiješati sa bolom u leđima. Organi šalju signale po cijelom tijelu, a najčešće se manifestuju u leđima jer se tu nalaze mnogi nervni završeci, pa se bol najjače osjeća u tom dijelu tijela. Na ovaj način se pravi uzrok bola „maskira“.

Kamen u bubregu
Stalni bol u jednom dijelu leđa, ako se javlja uz bolove u stomaku ili preponama, bolove pri mokrenju ili krv u mokraći, može biti znak kamena u bubregu.

Kamenje nastaje usled nagomilavanja kalcijuma i fosfora, a najčešće je posljedica konzumiranja premalo vode i previše proteina. Takođe, genetika ima veliku ulogu, pa su im neki ljudi podložniji od drugih.

Kamen u bubregu je češći kod muškaraca nego kod žena i najčešće izlazi prirodno, ali veće je potrebno razbiti laserom.

Zapaljenje bubrega
Ako bolove u leđima prati i povišena tjelesna temperatura, takvo stanje može ukazivati na zapaljenje bubrega. Ovaj bol se najčešće javlja u donjem dijelu leđa, iznad karlice i može se proširiti na prepone.

Pankreatitis
Pored bolova u donjem dijelu stomaka, povraćanja i mučnine, upalu pankreasa prati i bol u leđima. Ovaj bol može biti iznenadan i širi se od stomaka do leđa, a najčešće je rezultat akutne ili hronične upale.

Zapaljenje nastaje usljed prekomjerne konzumacije alkohola ili zbog stagnacije žuči. Najčešće pogađa starije i sredovječne ljude.

Kamen u žuči
Iako možda ne mislite da je vaša žuč pogrešna, bol u leđima zajedno sa bolom u stomaku i rukama, mučninom i bolom pri disanju je simptom žučnih kamenaca ili upale žučne kese.

Kamen u žuči se formira kada se više holesterola proizvodi u jetri ili kada ga tijelo sporije obrađuje, što narušava odnos žučne kisjeline i žuči. Tome doprinose inflamatorni procesi i infekcije žuči, stagnacija žuči i promjene pH vrijednosti.

Najviše problema sa ovom bolešću imaju gojazne žene preko 40 godina, a veliku ulogu ima i genetika.

Infekcija urinarnog trakta
Infekciju urinarnog trakta najčešće izazivaju bakterije, a može biti i posljedica iritacije dijafragme, tampona ili preuske odjeće.

Manifestuje se kao bol pri mokrenju, bol u donjem dijelu leđa i stomaku. Najčešće pogađa žene, a liječi se antibioticima, a ako se ne liječi može da izazove upalu bubrega, piše Daily Mail.

Ginekološki problemi
Čak i kod ginekoloških problema javlja se bol u leđima. Stručnjaci kažu da oko 25 odsto žena ima retroverziju materice (okrenutu matericu), što nije bolest već stanje u kome je tijelo materice „nagnut“ nadolje i unazad, prema debelom crijevu.

Žene koje imaju ovaj problem osjećaju menstrualne grčeve u donjem dijelu leđa umjesto u stomaku. Ređe, fibroidi takođe mogu izazvati bol ako pritiskaju mišiće i nerve donjeg dijela leđa.

Endometrioza takođe može biti izvor bolova u leđima. Prvi korak pri sumnji na ove bolesti je odlazak kod ginekologa, a drugi je liječenje zavojima, ljekovima ili operacija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније