Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Т.Г. [ n1 ]

27. 06. 2023. 08:46 >> 08:46

PREPORUKA STRUČNjAKA

Napitak koji ubrzava metabolizam i topi kilograme

Ovaj jednostavan napitak čisti vaše telo od nagomilanih toksina i čistiti probavni sistem kako bi bolje funkcionisao. Osim toga, stimuliše rad jetre, ali i pomaže izbacivanju viška tečnosti iz organizma.

To je čaša tople vode (ili vode sobne temperature) sa svježe cijeđenim limunom, koju treba popiti odmah po buđenju, na prazan stomak. Nakon toga, važno je da ne jedete i ne pijete ništa oko 30 minuta kako bi napitak bez problema prošao kroz probavni sistem.

Topla limunada bez šećera je idealan napitak jer priprema organizam za ono što ga čeka u danu – detoksikuje ga, blagotvorno djeluje na kožu, stimuliše rad mozga i digestivnog sistema, pomaže u gubitku viška kilograma, ubrzava metabolizam i popravlja raspoloženje, piše 24sata.

Ako vam je cio limun previše, možete iscijediti samo polovinu. Najidealnija temperatura ovog pića bila bi temperatura tijela. Takođe, imajte na umu da ako stavite hladnu vodu, vaše tijelo mora prvo da je zagrije kako bi nastavilo sa varenjem.

„Ovaj napitak je posebno dragocjen za žene jer rehidrira i hrani kosu i kožu. U mlaku vodu s limunom dodajte prstohvat cimeta da ubrzate metabolizam“, rekla je svojevremeno za 24.sata.hr. Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita.

„Ako ne želite mlak napitak, dovoljno je da sok pripremite sa vodom sobne temperature. Takođe, ako imate poteškoća sa sistemom za varenje, a citrusi su vam zabranjeni, izaberite čaj. S vremena na vrijeme napravite pauzu i osvježite se nekim pićem“,dodala je ona.

Evo zašto je dobro piti vodu sa limunom svaki dan:

Alkalizuje tijelo

Iako mnogi misle suprotno, jer je kiselkastog ukusa, limun je zapravo alkalan i doprinosi smanjenju kiselosti vašeg organizma, što je izuzetno važno za zdravlje. Stručnjaci kažu da je tijelo podložnije raznim bolestima kada je kisjelo i da treba paziti šta unosite u organizam.

Američki ljekar Vilijam Hauard je još 1933. godine tvrdio da je uzrok svih bolesti nagomilavanje kisjeline u tijelu i preporučio dijetu sa alkalnom hranom. O tome je napisao knjigu „Nova zdravstvena era“.

Stimuliše varenje

Ovaj jednostavan napitak će čisti vaše tijelo od nagomilanih toksina i pročistiti probavni sistem kako bi bolje funkcionisao. Kako se uzima ujutru, stimuliše probavni sistem i hidrira debelo crijevo tako da nema problema sa zatvorom. Pored toga, stimuliše rad jetre.

Limun pomaže jetri da proizvodi više žuči, tako da tijelo lakše razlaže složene namirnice i iz njih izvlači korisne sastojke. Med ima antibakterijska svojstva koja štite od bilo kakvih infekcija. Takođe pomaže u proizvodnji sluzi u stomaku i izbacuje toksine iz tijela.

Ima diuretički efekat

Odlična je prevencija zadržavanja viška tečnosti, koja će napustiti tijelo toplom vodom i limunom. Pored toga, urinarni sistem će biti zdraviji.

Ovaj napitak čisti urinarni sistem i štiti ga od infekcija, a dobro je rješenje za osobe koje često pate od infekcija mokraćnih puteva.

Jača imunitet

Poznato je da limun sadrži vitamin C, važan za dobro funkcionisanje imunog sistema i zaštitu organizma od bolesti.

Koža je ljepša

Kako čisti organizam od nagomilanih toksina, topla voda sa limunom blagotvorno djeluje na kožu, jer je održava zdravom, a samim tim – lijepom, zategnutijom i mlađom.

Limun pomaže u čišćenju krvi i stimuliše proizvodnju novih krvnih zrnaca i kolagena. Osim toga, ima antibakterijska svojstva, pa je koža manje sklona aknama i pomaže u procesu zarastanja rana.

Osvježava dah

Limunska kisjelina koja se nalazi u limunu osvežiće dah nakon buđenja kada su vam usta puna bakterija, jer su bila zatvorena cele noći kako bi se bakterije mogle razmnožavati bez većih smetnji.

Osim toga, limun štiti od upale desni, što je takođe važno za dobar zadah.

Hidrira tijelo

Važno je, posebno nakon buđenja, dobro hidrirati svoje tijelo, a za to je idealna čaša mlake vode. Naime, tokom noći se gubi tečnost iz organizma, a dehidrirano tijelo ne može da funkcioniše kako treba. Vodu, jer je mlaka, tijelo će brzo apsorbovati.

U prosjeku, ljudsko tijelo se sastoji od 65 do 70 odsto vode, ali to se polako smanjuje sa godinama. Da biste bili zdravi i osjećali se dobro, potrebno je održavati taj nivo, odnosno unositi dovoljno tečnosti u organizam.

Pomaže kod gubitka težine

Mnogi ljudi koji ozbiljn paze na svoju liniju piju čašu vode sa limunovim sokom ujutru. Naime, limunov sok sadrži pektine, polisaharide koji smanjuju želju za hranom i pomažu da se kasnije pojedena hrana brže svari i doprinosi osjećaju sitosti.

Osim toga, limun pomaže u bržem rastvaranju masti u tijelu i ubrzava metabolizam.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније