Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Index.hr [ R.B. ]

28. 01. 2024. 10:26 >> 10:26

PRAVILNA ISHRANA

Zašto su vitamini B12 i B9 važni za zdravu trudnoću?

Vitamin B12 i folna kiselina igraju značajnu ulogu u periodu trudnoće. Stručnjak za ishranu i fitnes Rohit Šelatkar podijelio je nekoliko savjeta kako bi ishrana tokom tog perioda bila dobro zaokružena sa pravim vitaminima i mineralima.

Uloga vitamina B12 i folne kiseline tokom trudnoće

Vitamin B12 rastvorljiv u vodi je neophodan za različite tjelesne funkcije, uključujući sintezu DNK, formiranje crvenih krvnih zrnaca i neurološko zdravlje. Tokom trudnoće, potražnja za vitaminom B12 se povećava jer podržava brzu podjelu i rast fetalnih ćelija u razvoju.

Vitamin B12 je takođe važan za zdravlje majke jer pomaže u smanjenju rizika od anemije i urođenih mana, piše India.com.

Vitamin B9, koji se naziva i folna kiselina, posebno je važan u ranim fazama trudnoće jer pomaže u sprečavanju defekata neuralne cevi, poremećaja rađanja koji utiču na bebin mozak i kičmenu moždinu, prenosi Index.hr.

Nacionalna zdravstvena služba (UK) preporučuje da žene koje su imale trudnoću sa oštećenjem neuralne cijevi i planiraju da zatrudne treba da uključe dnevni dodatak od 400 mikrograma folne kiseline prije i tokom prvih 12 nedjelja trudnoće. Ovaj period je od vitalnog značaja za razvoj bebine kičme.

Koja hrana je izvor vitamina B12 i folne kiseline?

Iako su suplementi opcija, važno je uključiti ove hranljive materije u ishranu kroz hranu. Proizvodi životinjskog porijekla, kao što su meso, riba, jaja i mliječni proizvodi, odlični su izvori vitamina B12. Za folnu kiselinu, kelj, kupus, spanać, brokoli, mahunarke i citrusi su odlične opcije.

"Vitamini B12 i B9 su neophodni za zdravu trudnoću. Iako uravnotežena ishrana može da obezbijedi esencijalne hranljive materije, postoje situacije u kojima uzimanje suplemenata može biti važno. Razgovarajte sa svojim ljekarom kako biste odlučili šta je najbolje da uradite da biste osigurali zdravu trudnoću", zaključio je Šelatkar.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније