Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ n1 ]

29. 04. 2024. 13:43 >> 13:43
Čitaj mi:

NOVA FAZA TESTIRANJA

Kako kokain „zbunjuje“ prirodne mehanizme i potrebe kao što su glad i žeđ

Naučnici su identifikovali način na koji kokain i morfijum remete prirodnu želju kod čovjeka za hranom i vodom.

 

Novo otkriće pomaže da se objasni zašto upotreba droga koja izaziva zavisnost može kod čovjeka nadjačati važnost čak i jela i pića, a može dovesti i do novih načina liječenja tih zavisnosti.

Tim istraživača sa Univerziteta Rokfeler i Medicinskog fakulteta Ajkan na Maunt Sinaju koristili su eksperimente na miševima da proučavaju odgovore na morfijum i kokain u djelovima mozga koji se obično aktiviraju zbog gladi i žeđi.

„Decenijama smo znali da različite vrste hrane i droga, mogu da aktiviraju isti region mozga. Ali ono što smo upravo naučili je da utiču na nervnu aktivnost na zapanjujuće različite načine“, kaže neuronaučnik DŽefri Fridman sa Univerziteta Rokfeler.

„Jedan od velikih zaključaka do kojih smo došli je taj da neki ljekovi, droga, ili supstance koje izazivaju zavisnost, imaju patološke efekte na nervne puteve, što onda poremećuje, recimo, fiziološki odgovor na konzumiranje obroka kada ste gladni ili pijete čašu vode kada ste žedni”, dodao je.

Tim naučnika je mapirao moždane aktivnosti, i snimao aktivnost neurona kod miševa, kao i aktivnosti pojedinačnih ćelija izmijenjenih pomoću DNK sekvenci, da bi vidjeli kako kokain i morfijum mogu da „otmu” neke prirodne želje i potrebe.

Otkrili su da je nucleus accumbens (NAc) mozga važniji nego što smo mislili i za tipične funkcije i za reakcije za drogu. Čini se da su neuroni koji projektuju NAc iz orbitofrontalnog korteksa mozga oni koji zapravo smanjuju našu želju za hranom i vodom, kada se aktiviraju upravo – uzimanjem droga.

U kombinaciji sa dopaminom i serotoninom, NAc koristi motivaciju, pozitivno pojačanje i zadovoljstvo da nam pomogne da nastavimo da radimo stvari zbog kojih se osjećamo dobro.

„NAc je ključni čvor u kojem osnovni dopaminoceptivni neuroni usmjeravaju i poboljšavaju ponašanje životinja ka njihovim željenim ciljevima“, kaže neuronaučnik Boven Tan, sa Univerziteta Rokfeler.

„Ono što nismo uspjeli da razumijemo je kako ponovljena izloženost ljekovima `kvari` te neurone, što dovodi do eskalacije ponašanja u potrazi za drogom i odustajanja od `zdravih` načina dolaska do zadovoljstva“, objasnio je.

Kokain – stimulans centralnog nervnog sistema i jedna od supstanci sa najvećom zavisnošću za koju znamo – ima različite efekte na mozak od morfijuma, opioida koji ublažava bol.

Istraživači su otkrili da kokain i morfijum aktiviraju određenu podgrupu neurona kod miševa, od kojih se većina preklapa sa neuronima koji reaguju na prirodne „nagrade”, odnosno zadovoljstva koje se, u ovom slučaju odnose na uživanje u hrani i piću, što su prirodni načini zadovoljenja osnovnih ljudskih potreba.

Ali ti neuroni koji se poklapaju – postali su aktivniji kada su miševima davali kokain ili morfijum u poređenju sa situacijom kada su im davali hranu ili vodu.

Ponovljeno izlaganje drogi postepeno je promijenilo ponašanje miševa. Postali su više zainteresovani za kokain i morfijum, a manje za običnu hranu i vodu.

„Praćenjem miševa, pokazali smo da se, ne samo slične ćelije aktiviraju u različitim vrstama uživanja, već i da kokain i morfijum izazivaju u početku jače reakcije od hrane ili vode, a to se zapravo povećava sa učestalijom i povećanom izloženosti tim supstancama“, objašnjava neuronaučnik Kejleb Braun sa Ajkan univerziteta.

„Nakon prestanka davanja droga, te iste ćelije pokazuju neorganizovane odgovore na prirodne stimulanse, i dolazi do negativnih afektivnih stanja.

Razumijevanje mehanizma o tome – kako droge koje izazivaju zavisnost mogu da dovedu do zbunjenosti veoma dobro koordinisanog sistema koji obično povezuje fiziološke potrebe sa ponašanjem povezanim sa apetitom, moglo bi da znači da treba da pronađemo bolje načine za upravljanje zavisnošću, koja trenutno ima malo efikasnih tretmana.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Science.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније