Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ b92 ]

14. 05. 2024. 13:35 >> 13:36
Čitaj mi:

PREPORUKA LJEKARA

Nikako ne pijte vodu iz plastične flaše, posebno ljeti

Dr Saurab Seti nikada ne koristi vodu iz plastičnih flašica i preporučuje drugima da usvoje tu praksu.

 

Ističe da plastične flaše sadrže previše toksičnih nanoplastika koje ostaju u tijelu i povezane su s rakom i neplodnošću. Poziva se na istraživanje koje je ove godine pokazalo da prosječna boca vode koja se prodaje u SAD-u sadrži 240.000 takvih čestica.

"Prestanite da koristite plastične boce za vodu. U njima se nalaze čestice koje mogu prodrijeti u ljudske ćelije, ući u krvotok i glavne organe", rekao je on. 
On podstiče ljude da koriste višekratne flaše od nerđajućeg čelika. Takođe upozorava da je pijenje iz plastičnih boca posebno štetno tokom vrućih dana.

Što se tiče boca za vodu, smatra se da se sitni komadi plastike mogu naći u proizvodima kao nusprodukt tokom procesa proizvodnje, zbog čega su zabrinutosti oko sitne plastike pojačane posljednjih godina.

Neka istraživanja su pokazala da izlaganje sitnim česticama može uzrokovati smrt ćelija, oksidacijski stres, oštećenje DNK i podsticanje upalnih reakcija. Međutim, učinci na ljude su bazirani na laboratorijskim studijama i istraživanjima na životinjama, bez direktnih dokaza, prenosi Index.hr.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније