Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

L.V. [ Beta ]

18. 05. 2022. 16:39 >> 16:38

PRVI PUT U ISTORIJI

Fudbalski savez SAD izjednačio plate muškoj i ženskoj reprezentaciji

Fudbalski savez SAD postigao je danas sporazum da podjednako plaća mušku i žensku reprezentaciju, čime je postao prvo upravno sportsko tijelo koje je obećalo jednaku isplatu za oba pola.

Savez je najavio posebne kolektivne ugovore do decembra 2028. godine sa sindikatima obije reprezentacije i time okončao godine žestokih pregovora.

Fudbaleri su igrali pod uslovima ugovora koji je istekao u decembru 2018. godine, dok je ugovor za fudbalerke istekao krajem marta, ali su se pregovori nastavili kada je Savez pristao da riješi tužbu za rodnu diskriminaciju koje su pokrenule neke od igračica 2019. godine.

Poravnanje je zavisilo od toga da Savez postigne ugovore o radu koji su izjednačili plate i bonuse između dva tima.

Možda i najveća prepreka bila je nagrada za Svjetsko prvenstvo, koja se zasniva na ostvarenom rezultatu ekipe na turniru. Ženska reprezentacija SAD bila je mnogo uspješnija od muške, osvojila je dvije uzastopne titule svjetskog prvaka, ali je razlika u novcu od nagrada Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) bila velika, pošto je veću isplatu dobio muški tim.

Sindikati su se dogovorili da udruže isplate Fife za predstojeća Svjetska prvenstva u muškoj i ženskoj konkurenciji, kao i za turnire 2026. i 2027. godine.

Savez je prethodno bazirao bonuse prema isplatama Fife, koja je za Mundijal 2018. godine imala 400 miliona dolara, od čega je šampion dobio 38 miliona, dok je za Svjetsko prvenstvo za fudbalerke 2019. godine nagradni fond bio 30 miliona, a šampion je dobio četiri miliona.

Za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u Kataru Fifa je uvećala nagradni fond na 440 miliona dolara, a predsjednik Đani Infantino predložio je da se fond za turnir fudbalerki 2023. godine udvostruči, na 60 miliona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније