Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

Л.В. [ Beta ]

29. 09. 2022. 22:20   >>  22:16

NEPRIKLADNO PRISVAJANjE SIMBOLA

Maroko od Adidasa traži povlačenje dresa Alžira

Ministarstvo kulture Maroka naložilo je njemačkom proizvođaču sportske opreme Adidas da povuče svoju novu kolekciju fudbalskih dresova alžirske reprezentacije, optužujući ga za nepreklidno prisvajanje simbola "marokanskog kulturnog nasleđa", saznao je danas AFP od advokata marokanskog ministarstva.

"Ovo je krađa motiva inspirisanih marokanskom keramikom koji se pojavljuju na alžirskim dresovima, što je navelo ministarstvo da reaguje po hitnom postupku", rekao je izvor iz ministarstva kulture Maroka.

U zvaničnom obavještenju koji je advokat polsao direktoru Adidasa Kasperu Rorstedu, on je osuđuje se "kulturno prisvajanje i pokušaj da se ukrade obrazac iz marokanskog kulturnog nasleđa kako bi se iskoristio van njegovog konteksta".

Me Mourad Eladitioni, advokat ministarstva, zahtjevao je povlačenje dresa u roku od dvije nedjelje.

"Marokansko ministarstvo kulture zadržava pravo da koristi sve moguće pravne ljekove pred njemačkim i međunarodnim sudovima", upozorio je advokat u pismu.

On je takođe zaprijetio da će slučaj iznijeti "pred organizacije koje su zadužene za zaštitu kulturnog naslijeđa i autorskih parva, kao što su Unesko u VIPO, kako bi zaštitila elemente marokanskog kulturnog naslijeđa".

Adidas je na Tviteru 23. septembra predstavio kolekciju "Feneks" alžirske reprezentacije "inspirisanu kulturom i tradicijom".

Ovaj novi dizajn, prema Adidasu, inspiraciju crpi iz palate Mekhuar u Tlemkenu, u sjeveropzapadnom Alžiru.

Alžirski zvaničnici zahtev Maroka smatraju "potpuno neopravdanim".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније