Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

Л.В.

01. 11. 2022. 15:41   >>  20:43

MEČ SUDIO DABANOVIĆ

Sutjeska uputila žalbu na suđenje u derbiju: Dokle više?

Fudbalski klub Sutjeska uputio je žalbu na suđenje u meču protiv Budućnosti, meč koji je sudio najbolji crnogorski sudija Nikola Dabanović.

Saopštenje na sajtu aktuelnih crngorskih šampiona pod nazivom "Dokle više", targetira Dabanovića kojem su i dali priznaje da je najbolji sudija, da je napravio par propusta na štetu njijhovog tima.

Saopštenje Sutjeske prenosimo integralno.

Fudbalski klub Sutjeska, aktuelni crnogorski šampion, ne treba i ne traži pomoć od bilo koga iz fudbalskog života Crne Gore, ali imamo želju da crnogorska fudbalska i šira javnost stekne uvid u određena dešavanja, jer nismo sigurni da to vide odgovorne institucije.

Krajnji cilj nam je, kao i svim akterima koji su uključeni u fudbalska takmičenja (kao učesnici ili organizatori), zdravi sportski odnosi i fer i sportska borba na terenu, jer smatramo da samo u takvoj borbi postignuti rezultat stvarno vrijedi i da na taj način jedino možemo pokazati stvarne vrijednosti.

Kako bi se stvorili takvi uslovi i kako bismo svi bili usmjereni na ostvarenje zajedničkog cilja, svoj doprinos moraju dati i ostali akteri, ne samo klubovi ili igrači.

Shodno tome, smatramo da poslednja dešavanja na najvećem crnogorskom derbiju ne doprinose zajedničnom interesu. Konkretno, vjerujemo da reakcije našeg najboljeg arbitra Nikole Dabanovića nijesu bile u rangu važnosti utakmice i njegove međunarodne reputacije.

Ovim ne želimo da umanjimo pobjedu naseg najvećeg rivala, ali moramo ukazati na određene činjenice.

U prvoj situacije je evidentno da naš fudbaler Ilija Tučević prvi dolazi do lopte, a nakon toga biva fauliran od strane protivničkog golmana, dok pomoćni sudija konstatuje da je lopta nakon duela otišla u gol aut, što nedvosmisleno potvrđuje našu konstataciju. Ukoliko je potrebno razmišljati o intenzitetu start(ov)a u drugoj situaciji, moramo biti svjesni činjenice da fudbaler naše ekipe trči prema golu brzinom 33.2 km/h, i prvo dobija ruku na lakat, pa na rame, pa biva uhvaćen pod ruku i na kraju odgurnut laktom u leđa... složićete se da pri toj brzini, čak i mali kontakt može poremetiti ravnotežu igrača. U trećoj situaciji očigledno je igranje rukom u šesnaestercu, a o tome svjedoći i ruka koja nastavlja u pravcu lopte nakon što je ostvaren kontakt sa istom, dok poslednja situacije, u kojoj odbrambeni fudbaler protivnika (nakon prethodne usmene opomene arbitra) drži našeg kapitena sa obje ruke čitavih deset sekundi, dok ga konačno nije "prizemljio", ne traži dodatno pojašnjenje.

Pamtimo i prošlu sezonu i istog djelioca pravde, koji na utakmici protiv Mornara, uz dodatne tri sporne situacije, "boksovanje" lopte odbrambenog igrača u svom šesnaestercu, tačno ispred arbitra, nije okarakterisao kao kazneni udarac, pa ne možemo se odati utisku i činjenicama, i pomisliti da su u pitanju previdi, jer ih je previše za nekoga ko se već duže vrijeme kotira kao najbolji crnogorski sudija.

Prisjetićemo se i arbitara koji su, prošle godine, nakon što su dijelili pravdu na utakmicama naše ekipe, bili kažnjavani ili revoltirani zbog pritiska od pretpostavljenih završavali svoje sudijske karijere.

Klub će, ukoliko se ponove slične situacije, biti prinuđen da traži izuzeće, bez obzira na ime ili rang koji sudija ima. I to isključivo sa jednim ciljem - radi ozdravljenja crnogorskog fudbala, po svim segmentima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније