Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

В.Г.

30. 05. 2023. 19:42 >> 19:42

SJAJNI NORVEŽANIN

Dan kada je rođena zvijezda Haland

Prije tačno četiri godine fudbalski Svijet prvi put je čuo za Erlinga Halanda Brauta.

Tog 30. maja 2019. godine rođena je nova fudbalska zvijezda.

Na Svjetskom prvenstvu za mlade do 20 godina, sastali su se Norveška i Honduras, a Haland je protivniku dao devet golova. Na kraju, rezultat je bio 12:0 za skandinasvku reprezentaciju, ali su ipak ispali sa turnira pošto su ispred njih završili vršnjaci iz Urugvaja i sa Novog Zelanda.

Međutim, to nije uticalo da se i dalje priča o Halandu, tada maldom fudbaleru Salzburga. Za ekipu iz Austrije odigrao je 16 utakmica na kojima je postigao 17 golova, a klubu za dvije sezone donio dvije titule u Bundesligi i jedan trofej Kupa Austrije.

Sjajne partije u Salzburgu preporučile su ga Borusiji iz Dortmunda koja je imala sreće da ga dovede krajem 2019. godine za 20 miliona evra i pored interesovanja Mančester Junajteda i Juventusa.

Međutim, Haland se "Milionerima" isplatio više finansijski nego rezultatski, pošto nisu uspjeli da prekinu dominaciju minhenskog Bajerna.

Za dvije ipo sezone provedene na "Vestfalenu" Norvežanin je na 67 utakmica dao 62 gola i osvojio Kup Njemačke u sezoni 2020/21, a Dortmund ga je u Siti pustio za "samo" 60 miliona.

Iako iako su mnogi smatrali da se neće snaći u Premijer ligi, pošto je fizički mnogo zahtjevnija od Bundeslige, a pritom mu je i debitantska, Haland je odgovorio igrama i učinkom na terenu.

U dresu "Građana" za koje navija od malih nogu, zbog toga što mu je i otac Alf tri sezone prove u istom, Norvežanin je odigrao sezonu života i oborio mnogo rekorda.

Baš u toj "spornoj" debitantskoj sezoni postao je najbolji strijelac u itoriji Premijer lige sa 36 golova kojima je u velikoj mjeri doprinio osvajanju iste. Računajući i osam asistencija, izjednačio je rekord legendarnog Tijerija Anrija po odnosu golova ii asistencija u jednoj sezoni (44).

Kao nagrada za fenomenalnu sezonu, porglašen je za najboljeg mladog igrača (22) i najboljeg igrača uopšte u Premijer ligi, i tako postao tek treći fudbaler kome je to pošlo za rukom. Prethodno su to uspjeli samo Kristijano Ronaldo u Geret Bejl.

Krunu na sjajnu sezonu mogao bi da stavi 10. juna kada sa Sitijem bude igrao finale Lige šamiona protiv Intera u Istanbulu, a sedam dana ranije igra i fnale FA Kupa protiv Junajteda, pa bi mogao da osvoji i "triplu" krunu sa "Građanima". Nije loše za debitantsku sezonu.

Prije četiri godine je počelo da se priča o Halandu, a ukoliko nastavi sa ovakmiv partijama neće ni prestati da se priča.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније