Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

Д.П.

05. 06. 2023. 12:28 >> 13:57

ITALIJANSKA SERIJA A

Još nije kraj

Nakon 38 kola u Seriji A još uvijek nije spuštena zavjesa na sezonu! Na sva pitanja dati su odgovori osim na posljednje – ko će uz Sampdoriju i Kremoneze u Seriju B? Specija ili Verona?

Pogled na tabelu govori Verona, zbog goreg skora u međusobnim duelima sa Specijom sa kojom je izjednačen sa 31 bodom.

Ali propozicije u Kalću od ove sezone su drugačije – za važna mjesta na tabeli, kao što su prvo, četvrto i 17, ne važi „head to head“ niti se gleda gol razlika već se, u slučaju istog broja bodova, za Skudeto, posljednje mjesto u Ligi šampiona ili posljednje mjesto iznad zone ispadanja igra dodatni meč na neutralnom terenu!

Stoga, za vikend Specija i Verona boriće se u trećem ovosezonskom, najvažnijem meču, što je prvi put od 2005. godine da se igra baraž za opstanak – tada je Parma bila bolja od Bolonje u dva derbija Emilije, 3:0.

Do takve pozicije stiglo se nakon poprilične drame... Paulo Dibala pogodio je iz penala u sudijskoj nadoknadi drugog poluvremena meča sa Specijom, kreirao preokret „vučice“ na Olimpiku i pobjedu 2:1, time pogurao svoj bivši tim Juventus u Ligu konferencije a Romi donio 6. mjesto na tabeli i novu sezonu u Ligi Evrope, priliku da brani finale.

Juventusu je uzalud bila pobjeda u Udinama, golom Kjeze. Vijest iz Rima bila je tačka na crnu sezonu stare dame, koju, po svemu sudeći, čeka remont i najteži period u posljednjih desetak godina. Iznad Juvea na tabeli, iduće sezone u Ligi Evrope je i Atalanta, koja je novu dobru sezonu zaključila trijumfom nad iznenađenjem, Moncom, 5:2 uz het trik Kopmejnersa.

Do baraža Verone i Specije došlo je i nakon pobjede Milana nad Veronom u emotivnom oproštaju od Ibrahimovića, koji je Milanu prošle sezone vratio Skudeto nakon 11 godina čekanja i u kom je proveo najljepše momente u karijeri, zauvijek ostao Milanista, kako je sam kazao, iako je sa Interom osvojio tri Skudeta a Italiju upoznao preko Torina. Na San Siru zablistala je prva zvijezda tima, Rafael Leao, inspirisan novim ugovorom, kojim se obećao Milanu do 2028. godine.

Dva gola za Portugalca, čime je sezonu završio sa 15 pogodaka i osam asistencija, dva pogotka više od strijelca prvog gola u sinoćnjoj pobjedi 3:1, Olivijea Žirua. Za Milan potvrda četvrog mjesta i nova šansa u Ligi šampiona naredne sezone.

I ostali timovi koji će biti dio evropske elite slavili su za kraj sezone. Napoli je proslavio Skudeto pobjedom nad Sampdorijom 2:0 – Kvarachelija sa 12 golova i 10 asistencija zaslužio MVP nagradu, Osimen 26. golom stavio tačku na „Kapokanonijere“ trku, Spaleti se oprostio od grada u kom je ušao u legendu, vratio Napulju Skudeto nakon više od tri decenije.

Na kraju 90 bodova, 28 pobjeda, prosjek od dva gola po meču i treća titulu u istoriji kluba.

Lacio je drugi, Inter treći iako je 12 puta izgubio ove sezone. Inzagi je osvojio Superkup pa Kup Italije, a u subotu ga čeka Siti u Istanbulu u meču sezone. Do kraja još jedno veliko finale za Italijane – Fiorentina se pobjedom nad Sasuolom probila do osmog mjesta na tabeli i sa 3:1 napravila sjajnu uvertiru pred okršaj sa Vest Hemom u Pragu za pehar Lige konferencije.

Ko će popuniti mjesto koje žele da izbjegnu Specija i Verona znaće se u neđelju. Do tada dva meča Kaljarija i Barija u finalu plej ofa Serije B iz koje su promociju obezbijedili Frozinone i Đenova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније