Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

18. 05. 2022. 07:07 >> 07:24

PRODUŽETAK

Gospodstvo

Crne cipele i bijele čarape. Skupe crevlje i jeftine sokne. Najopasnija kombinacija.

Piše: Milan Jovanović

 

Logika nam je podarila, između ostalog, zaključivanje po analogiji. Koristi se često, ne samo u nauci, već i u svakodnevnom životu. Može da bude plodotvorno, ali i da nerijetko odvede u zabludu. Manju ili veću.

Gospodarstvo

Privreda je u hrvatskom jeziku gospodarstvo. Naš jezik je snishodljiv. Servilno ljubazan. Ne i da, kao zmija, palaca i prijeti. Čudnim i medicinski neobjašnjivim energetsko - unutrašnjim tokom napravio je kičmu savitljivom, sluzokožom bez potpore mišića. Privredu - gospodarstvo unizili, gospodarstvo vazdigli. Zna naša grbača. Za analogiju potrebno je što više istih ili sličnih svojstava. Gospodarstvo i gospodstvo vezuje samo korijen - GOSPOD. Ostalo je zabluda. Jer, ako nas zmija ujede, ne treba guštera da se plašimo. Boj se ovna...

Kupovina

Gospodstvo se ne kupuje naftom. Iscureće...
Gospodstvo se ne kupuje cigaretama. Izgoreće...
Gospodstvo se ne kupuje visokom gradnjom. Srušiće se...
Gospodstvo se ne kupuje drogom. Raspršiće se...

Sokne

Bos je šef. Tako smo navikli. Kad Nele prozove "Guzonjin sin", pa doda "Il' si bos il' si hadžija", onda je akcenat drugačiji. Duše bose a, bez greške, kad - tad i stopala ostanu bosa. Crne cipele i bijele čarape. Skupe crevlje i jeftine sokne. Najopasnija kombinacija. Boss (sa dva S) ne čini čovjeka. O Šefket Ramadaniju u nekom narednom terminu.

Žoc

- 20. 12. 2018. Budućnost - Fenerbahče
- 13. 3. 2022. Budućnost - Partizan
- 15. 5. 2022. Budućnost - Partizan

"Morača" je na nogama. Naši aplauzi, njegova ruka na srcu i dubok naklon. Bez stida da se pokloni. Baš kao i svi umjetnici. Na ovacije se ne uzdiže glava. Gospodin i gospodska publika. Tako se to radi. I živi. Pod njim su, a uvijek iznad njega, bile mnoge države, Evropa i svijet. Nebrojene titule, a normalan. Za udžbenike, časove, predavanja, seminare, konferencije... Da učimo, bez izuzetka. Ne samo djeca. Tako se postaje bos (šef), šefići.

Gospodstvo se ne kupuje, gospodstvo se rađa. Il' si bos il' si hadžija. Pozdrav, hadžija, iz zemlje Safari!

 

(Tekst je stav autora)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније