Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

19. 09. 2022. 12:40   >>  12:36

TRENERSKI MAG

N. Šofranac: Košarkaški put Serđa Skariola

Kada je Španija sinoć podigla svoj četvrti evropski pehar, a njihov selektor zaplakao, svi su u glas rekli "ovo je najbolji nacionalni selektor svih vremena". Sa Španijom četiri puta prvak Evrope, jednom prvak svijeta i tri Olimpijske medalje gdje je gubio jedino od stravičnih sastava SAD. Prije njega jesu bili šampioni svijeta 2006, ali nikada Evrope, izgubili svih šest finala, čak i na vrhuncu moći u Madridu 2007. od Rusije. Zato je postavljen 2009, kao inostrani ekspert za njihovu košarku, i gle čuda, nakon prva dva meča sa Srbijom i Britanijom na EP 2009. već su mnogi tražili njegovu smjenu, jer su umalo šokantno ispali u prvoj fazi. Upropastice nam najbolju generaciju, pričali su. Samo nekoliko dana kasnije u Katovicama donio im je prvo zlato, demolirao Francusku, Grčku i Srbiju u finalu, sve preko 20 razlike. Ali to je bila njegova sudbina, on je respekt morao da zaradi.

Kad je prije tri godine doveo Španiju na svjetski tron opet su svi bili zbunjeni. Veliki favoriti su bili Srbija, SAD, Francuska, Grčka, a oslabljena Španija ni među pet. Završilo se demoliranjem Argentine u finalu i uvođenjem u igru rezervista, onih koji su mu donijeli kvalifikaciju u prozorima, kad nije bilo 30 najboljih igrača. Tada smo pisali o trenerskom remek djelu. A šta bi sad trebalo reći?

Zato namjerno pominjem prve prozore, novembar 2017, prvi meč baš ovdje u Podgorici, doveo je neki tim gdje je vratio već zaboravljene igrače Frana Vaskeza, Kina Koloma, čak i 40-godišnjeg Olivera..U intervjuu mi je rekao da je zbunjen, da pojma nema kako će, da su Crna Gora i Slovenija apsolutni favoriti u ova dva meča. Zbunjen ili je samo htio da izgleda zbunjeno. Španija je naravno dobila ubjedljivo ta dva meča, kao i sve ostale.

A tako je bilo i sada. Nakon oproštaja braće Gasol i Rodrigeza ostao je bez tačno 12 igrača koje je zaista htio povesti na ovo EP, posljednji je otpao lider Ljulj. Hvatao se za glavu, rekao "kako da ne budem depresivan nakon što sam vidio prijateljski meč Slovenija-Srbija"..Zaista, fokus je bio na skroz druge ekipe i asove, Španija van svega. Jer uoči velikog takmičenja uvijek gledamo sastave i individualni kontekst, odnosno neki maksimalni potencijal igraca kako ih mi doživljavamo, i iz toga izvodimo krajnje zaključke. Nikad procese, hemiju, potencijalne progrese u toku samog takmičenja. Došlo je dotle da ova Španija koja je dodatno zavarala sve porazom od Belgije igra kao sat, savršeno timski, ujeda u odbrani i na skoku, a disciplinom i maštom u napadu očarava, da je pitanje da li bi protiv Njemacke i Francuske bolje odigrala bilo koja druga zlatna generacija. Jer na kraju su dostigli vrhunac, što je san svakog trenera. Pod palicom maestralnog Lorenca Brauna, sa Vilijem Ernangomezom i Garubom u reketu, sa mješovitim odbranama koje izluđuju rivala, sa Diazom koji je u Malagi bio utonuo u prosjek, sa zlatnim faktorom za finale Huanćom Ernangomezom koji je sa sedam trojki ponovio podvig Džordana protiv Portlanda 1992, sa Arostegijem, Pradiljom i Parom o kojima će se tek čuti, sa šuterom Brizuelom od kojeg je da je bilo potrebno mogao dobiti još poena..

Jer da, ova Španija je na kraju imala još rezervi, finale je dobila tako igrački ubjedljivo da je to zapanjujuće. Skariolo i Huanćo su ljetos u Lebronovom Netflix filmu "Hustle" između redova najavili ovo. Sinoćnja rafalna paljba ovog igrača bila je filmski završetak. Opet niko nije na njega računao. Kao ni na Španiju.

Sada već četvrostruki šampioni Evrope, sa učešćem u svih devet finala ovog ljeta, od U16 do seniora, i muškarci i žene. Prijetnja je da će ovo još dugo trajati, ako se neko ne sjeti da ponudi blago Skariolu i dovede ga na svoju klupu. Njegova zemlje neće, jer produžili su sa Pocekom. A on sad može za SP da vidi da li da vrati Ljulja, Rubija, Mirotića, Abrinjesa i staru gardu, ili da nastavi sa ovima, ili da uključi Nunjesa i novi zlatni talas. Sada moze sve.

Zato, sjetimo se ukratko kako je ovaj trener iz Breše stigao do ovdje, do statusa GOAT. Počeo je veoma mlad, u svom gradu ranih 80-ih, a imajte u vidu da je rođen 1961. Čulo se o njemu kad je Italiji donio zlato na vojnom SP 1985. Imao je sreću da ga je maestro Valerio Bjankini uzeo za pomocnika u Pezaru kad još nije imao ni 26 godina. A upijao je sve od njega. Bjankini je bio trenersko čudo, u tri centra osvojio je skudeto u 80-im. Prvo je 1981.godine donio jednu briljantnu titulu Kantuu, jer u to vrijeme Evropa je drhtala od Milana i Varezea, vjecnih vladara, a onda je i Virtus Bolonja sa Cosicem uzela dva skudeta 1979 i 1980. Titula Kantua je bila čudo, sa Marzoratijem i mlađanim Rivom, a odmah su postali i dvostruki šampioni Evrope 1982. i 1983.

Ali, Bjankini je nakon evropske krune 1982. već otišao, i to u Rim da stvara novo čudo. Sa plejmejkerom Lerijem Rajtom srušio je u kultnom finalu 1983 moćni Milano i donio Romi prvu i jedinu titulu ikada! Rim je plamtio, a već 1984. Roma dobija u Ženevi Barselonu i postaje prvak Evrope! Tada i nikada više. Bjankini onda stiže u Skavolini Pezaro i sa pomoćnikom Skariolom osvaja skudeto 1988 pobijedivši u finalu u sred Milana! Milano je osvojio prethodne tri titule u nizu, a bio i prvak Evrope 1987. i 1988, samo nekoliko dana prije ovog finala. Bjankini je uoči plej ofa dao otkaz Acu Petrovicu, bratu velikog Dražena, i doveo preko noći dva super Amerikanca Darvina Kuka i Darena Deja. Oni su mu uz starosjedioce Manjifika i Kostu donijeli tu titulu.

Ovo apostrofiram jer je tada formiran mentalno Serđo Skariolo, šampion sa jedva 27 godina, istina kao pomoćnik. Bjankini je ljeta 1989. morao da se odazove "Rimskim sirenama", jer pravio se veliki Mesađero iz Rima, ogromne pare, kupljeni Deni Feri, Brajan So, Roberto Premijer, potom Dino Rađa. Kad je odlazio rekao je da ne moraju nikog da traže, da je Skariolo spreman.

Tako je i bilo. Prvi trener u sezoni 1989/90 i odmah skudeto! Skavolini je blistao i u finalu počistio Vareze sa Vesom Metjuzom 3:1. Igrali su i finale Kupa Koraća izgubivši od Viljakampinog Huventuda, tu su ga "snimili" Španci prvi put. Sa 29 godina Skariolo je bio najmlađi osvajač skudeta ikada, ali zamislite nije se pričalo o njemu koliko o njegovom vršnjaku - Etoreu Mesini! On je te iste 1989/90 osvojio sa Virtusom Kup Italije i Kup Kupova Evrope pobijedivši u finalu Real Madrid. Mediji su bili naklonjeniji njemu kao i guru Sandro Gamba, pa je nakon svog prvog skudeta 1993. postao i najmlađi selektor Italije. I od tada svi najveci projekti, Italija, Milano, CSKA, Real, NBA, bili su namijenjeni Mesini, a Skariolo je morao da nalazi drugi put.

Iako su mu se ljeta 1990. vratili junaci Kuk i Dej u paketu, i u njihovoj blistavoj partiji umalo je oktobra 1990. na Mek Donalds Openu srušio Juingov Njujork, što bi tada bilo svjetsko čudo. Dzerald Vilkins je izjednačio trojkom sa sirenom i srušio san. Odveo je aprila 1991. Skavolini u Pariz na fajnal for, ali i pored sjajne igre nisu mogli te sezone sa Kukočevim POP 84, treća kruna za Splićane. I on je otišao. Iz tako moćnog Skavolinija otišao je dvije godine u mali Irđe Dezio i počeo od nule. 

Ljeta 1993. uzima ga drugi tim iz Bolonje Fortitudo, novi ambiciozni projekat, klub koji on diže na noge i postaje trener godine 1994, a tog ljeta dovode najveće talente Italije Majersa i Fućku, kao i Sašu Đorđevica iz Milana. Strašan tim, igraju prelijepo, ali stalno gube finala, i 1995. od komšijskog Virtusa, i 1996. od Bodiroginog Milana i to kod kuće, i nestvarno 1997. od D'Antonijevog Benetona, iako su vodili 2:1, i imali dobijeno i u četvrtom i u petom meču kad je Majers dao 24 uzastopna poena!

Taj šok je bio ogroman, tog ljeta 1997. Skariolo napušta Italiju i odlazi u Španiju na sastanak sa sudbinom. Destinacija Tau Keramika, klub u usponu sa Argentincima Nikolom i Espilom, a prvo pojačanje mu je Mića Berić iz Partizana. Ide kao po loju, ali gubi već dobijeno finale za titulu od Manrese maja 1998?! Imali su strpljenja tamo, i u proljeće 1999. osvaja prevažni Kup Kralja, u finalu sa Malagom, lider mu je plej Benet, u polufinalu zaustavio Barsu sa novim čudom Navarom i mladim Gasolom. To mu je karta za veliki Real Madrid koji ga dovodi ljeta 1999. I sa njima napokon titula 2000, deset godina nakon prvijenca sa Skavolinijem. Tri godine je tamo radio dobro, pamtimo i četiri meča protiv Budućnosti, doveo je i starog znanca Đordjevica 2001, ali izostao je uspjeh u Evroligi. Zato 2002. ide u Malagu da naslijedi Maljkovića i strpljivo gradi sjajnu ekipu, stvara reprezentativce Kavecasa, Rodrigeza i Himeneza, osvaja veliku titulu 2006, a naredne 2007.godine Malaga je na F4 u Atini među gigantima i tih godina veliki faktor u Evropi. To je konačno bila karta da mu nakon Olimpijade u Pekingu daju u ruke zlatnu generaciju Španije, iako su mnogi bili protiv da to dobije stranac.

Paralelno sa čudima koje je radio sa Španijom uzimao je i druge projekte, poput bogatog Milana 2011. kad je doveo Galinarija iz NBA, Burusisa, Focisa, Heirstona i mnoge druge, pa opet svoju ljubav Baskoniju 2014, a tragom Mesine pošao je i u NBA i kao asistent osvojio magični prsten sa Torontom 2019, srušivsi imperiju Golden Stejt, u toj ekipi bio je njegov Mark Gasol s kojim je par mjeseci kasnije postao prvak svijeta. Ni to nije sve, dok je Mesini povjeren prebogati Milano on je prošle godine naslijedio Đorđevica u Virtus Bolonji, i osvojio pehar Evrokupa proljetos. Tako je konačno ostvaren san kralja kafe Zanetija pa se Virtus vratio nakon 20 godina u Evroligu, a sad uz Teodosića, Belinelija, Heketa, Sengeliju i ostale asove dovode još niz sa NBA iskustvom. Na svim frontovima opet će se tjerati on i Mesina kao prije 33 godine, te famozne 1989/90 kad su bili mladi.

Ali, ako u klupskoj košarci ima drugih kraljeva, sa državnim timom on je sad priznati Car. Jedan jedini. Ta doktrina košarke sa meč apom i brzim protokom u napadu uz puno šuta za tri, koju je usvojio od Bjankinija, decenijama se razvila u "Španski pikenrol" u miksovane zone, u hiljade detalja koji su karakteristični samo za njega. Sumnje su davno prestale. Kad je u pitanju Skariolo sada se priča o alhemičarskim projektima i podvizima. I tačka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније