Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

28. 09. 2022. 10:09   >>  10:45 1

ZAVRŠENA GRUPNA FAZA

Osvrt na Ligu nacija: Borba za krunu iznenađenje za mnoge

Završena je ekspresno Liga nacija 2022/23, treće izdanje, tačnije njena grupna faza, sve da bi se oslobodio prostor za veliki Mundijal u Kataru. Preostaje još Fajnal for za titulu u junu 2023, odnosno plej of borbe za Euro marta 2024, ali one zavise od ishoda kvalifikacija za Euro.

Piše: Nebojša Šofranac

Za krunu će se boriti Italija, Španija, Holandija i Hrvatska, za sve njih veliki uspjeh jer nisu bili favoriti. Italija u jakoj grupi, nakon debakla 5:2 u Njemačkoj dva kola prije kraja bila je otpisana, ali sjajno iskoristila šansu u septembru sa puno mladih igrača. Hrvatska nakon debakla 0:3 od Austrije i 1:1 sa svojom beštijom Francuskom u dva meča kući nije računata ni u snovima, ali onda polako u gostima tukli prvo Dansku, pa prvi put ikad Francusku, pa opet sjajne Dance u Zagrebu i krunisali briljantno u Beču. Za viceprvake svijeta koji su u LN imali potope poput 6:0 od Španije napokon F4 i potvrda top klase. I Španija je uhvatila zadnji voz, nakon poraza od Švajcarske bilo je preteško, ali sinoć dominacija u posjedu, sve veći pritisak preko Nika Vilijamsa (preotet Gani), Pina i Morate, i nanijet novi košmar vječnom rivalu Portugalu. U Španiji presrećni, ovu pobjedu nazivaju čak epskom. I na kraju Holandija, blistava, sve je razbila, a dva puta tući Belgiju koja ima onoliko asova posebna je priča, izuzetno efektivan fudbal Van Gala i opet puno talenata.

Italija i Španija su igrale i prošli F4, a sastale su se i u polufinalu Eura, potvrda vrhunskog statusa. Holandija je igrala na prvom F4 u finalu, Hrvatska debituje. Po UEFA renkingu Holandija je prva sa 16 bodova, druga Hrvatska 13, pa Španija i Italija po 11, ali neće apriori parovi biti Holandija-Italija i Hrvatska-Španija, već se ovaj put žrijeba, a domaćin je Holandija 14-18. juna.

Ogromno razočaranje je ispadanje Engleske bez pobjede, a iako se Francuska iščupala i opstala, za branioce ove titule i prvake svijeta koji imaju Mbapea, Benzemu, Grizmana, Zirua, Dembelea, Pogbu, Kantea i more asova ovo je šamar pred Mundijal. Ogroman hit bila je Mađarska, a uz Englesku ispali su Austrija, Češka i Vels, pa će Škotska koja je ušla preko dobre Ukrajine biti jedini ostrvski tim u A klasi. Uz Tartan Army ušli su još Izrael (zahvaljujući isključenju Rusije), i naše komšije Srbija i BiH. Za Srbiju ovo je prvi put u eliti, krenula je čak od C klase, i Piksi uspijeva da nametne taj fudbal pasova i igre za gol u koji je još kao igrač snažno vjerovao, kakav će izazov biti sudar sa Brazilom 24. novembra na Mundijalu, gledajući i sinoćnju petardu Nejmara, Rafinje, Ricarlisona, Vinisijusa, Kazemira i drugova u Parizu, pokušavaju igrati ultra ofanzivan fudbal budućnosti.

Ove 4 ekipe što su ušle u A diviziju obezbjedile u i plej of za Euro u slučaju da ne prođu kvalifikacije. Bosna je na mini tabeli čak i najbolja od njih sa 8 bodova (brisan ovaj poraz 4:1 od posljednjih Rumuna), dok ostale imaju po 7, pa će polufinale plej ofa igrati u svojoj tvrdjavi Zenici, sto je vrlo bitno, a za finale se domacinstvo zrijeba. Sve ove ekipe usle su i u drugi sesir za zrijeb Eura koji je za 11 dana u Frankfurtu. I zamislite, ušla je i Finska kao najbolja druga, pobjedom u Podgorici zgrabila je drugo mjesto, i sa 7 bodova na mini tabeli preskočila čak i Norvešku, kao i Albaniju i Ukrajinu, sve zahvaljujući pobjedama protiv naših. Uradili su ono što je nama bilo na dohvat ruke.

Naši su ostali u B diviziji gdje su se probili sada Grčka, Turska, Gruzija i iznenađenje Kazahstan, a ove zemlje su osigurale da između sebe igraju plej of C klase za Euro. Mogli bi ih zateći u narednoj LN, ali i ubrzo u kvalifikacijama jer su šešir ispod nas, četvrti. Isto tako i Kosovo koje je sinoćnjom pobjedom 5:1 nad Kiprom ostalo u C diviziji.

A sad o šeširima za žrijeb koji su direktno pravljeni po poretku ove LN. U prvom će biti deset najboljih ekipa, svakako one koje su bile na prve dvije pozicije u grupama A klase (Hrvatska, Danska, Španija, Portugal, Italija, Mađarska, Holandija, Belgija), kao i Švajcarska i Poljska koje su kao trećeplasirane uzele dovoljno bodova, jer Njemci kao domaćini idu direktno, a Francuska kao najgora treća mora u drugi šešir. Uz Francuze u drugi šešir idu sve koje su ispale iz A (Engleska, Vels, Austrija, Češka), potom ove koje su ušle (Srbija, BiH, Škotska, Izrael) kao i Finska koja je najbolja druga B klase. Mi smo u trećem šeširu, i možete misliti da iz prva dva izvučemo kombinaciju Mađarska-Izrael ili Poljska-Škotska, u odnosu na varijantu Španija-Francuska ili Belgija-Engleska?! Dva svijeta.

Naravno, prvi šešir je moćan, ali znamo da bi protiv Mađara i Poljaka imali šansi, čak i na strani, a sa Hrvatskom bi bilo specificno, ovo ostalo mrka kapa, čak i Danci gaze iako smo ih dobili 2016. A ključan nam je drugi šešir, jer Francuska i Engleska su dimenzija za sebe, a sve ostalo mnogo drugačije, čak uključujući komšije BiH odnosno Srbiju, teška je i Austrija, ali nekog dobrog moraš da tučeš da bi posao na Euro. A ovo su sve mogući rivali, za to drugo mjesto nama zaista lomi drugi šešir, to cemo posebno čekati. Pažnja svakako i na četvrti, tu su i Grci i Turci za izbjeći, ali i Kosovo s kojim smo se već opekli, mada bi sad bilo drugačije. Mnogo bi valjalo da nam se olakša taj šešir sa Jermenijom ili čak Makedonijom koja djeluje u padu, takođe da budemo u grupi sa pet, a ne sa šest ekipa (ovaj put je sedam takvih, a samo tri su grupe sa šest).

Igraće se u pet termina, mart-jun-septembar-oktobar-novembar, pet dvokola klasično, s tim sto u junu kad bude i taj F4 za titulu u Holandiji igraće samo ove grupe sa šest ekipa. Važno da nema više trokola, to je prošli put bilo jer se desio i Euro u junu 2021, u sred tih kvalifikacija za SP.

Znači, igraće se sve do sredine novembra 2023, tada će se znati 20 selekcija koje idu direktno na Euro uz Njemačku, a za preostala tri mjesta biće bitka u martu 2024. u plej ofu. Zavisiće od toga ko direktno prođe sastav plej ofa, ali računajte da uz 20 direktno plasiranih poslije njih 12 igra u plej ofu, to su ukupno 32 selekcije.

Mi smo završili na 28. mjestu po UEFA renkingu, tako da bi trebali biti u plej ofu, osim ako se ne kvalifikuju neke ekipe koje su u LN ostale iza nas, i to čak pet takvih. Realno je da smo unutra, ali moramo čekati više od godinu za taj rasplet, a trenutno ne znamo ni grupe kvalifikacija. Tako da sada fokus ide na 9. oktobar da saznamo rivale, a onda da u 2023. pokažemo sve ono što smo ubijeđeni da posjedujemo, kvalitet i kontinuitet da se borimo za velike stvari, i prestanemo biti jedina od 6 članica SFRJ koja nije iskusila veliko prvenstvo.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније