Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

[ Budimir Bućin ]

22. 02. 2023. 07:09 >> 07:03
1

PURA ULjAREVIĆ I PRVE TITULE

Neke nove palme "pričaju" o slavnoj sedmorci Jadrana

Vaterpolisti Jadrana prvi put su bili prvaci Jugoslavije prije 65 godina. Bila je to prva titula u ekipnom sportu na saveznom nivou, koju je osvojila neka ekipa iz Crne Gore. I naredne sezone Novljani su šampioni, u dvije godine bez izgubljene utakmice. Pravila su bila tada drugačija. Ona sedmorica koja počnu utakmicu i završavala su je, sem u slučaju povrede. Pored starog bazena na Škveru, taj uspjeh obilježen je i sađenjem sedam palmi u čast, kako su govorili, "sedmorice veličanstvenih". Palme je prije nekoliko godina uništio surlaš. Posađene su na njihova mjesta nove, koje ukrašavaju prostor oko bazena i podsjećaju na uspjehe od prije 63 godine. Slobodan-Pura Uljarević je u Herceg Novom jedini živi od igrača, a u Beogradu je Boris Čukvas.

Pura Uljarević (86) bio je igrač Jadrana 13 godina i odigrao 159 prvenstvenih utakmica. Na klupi novskog tima, kao trener, proveo je šest sezona. Bio je i član reprezentacije Jugoslavije. Bez obzira što je prošlo toliko godina, Pura se sjeća gotovo svakog detalja iz godina kad je nosio kapicu Jadrana. Posebno su mu ostale u sjećanju tri utakmice...

1961. godine Jadran je u prvenstvu pobijedio Partizan u ponovljenom susretu. Beograđani su bili uticajni u Savezu, pa je utakmica, koja je završena 2:2, a nezadovoljni tim rezultatom, poništena zbog navodne povrede pravila igre. Ali, tada je u Jadranovim igračima proradio inat i sjutra veče je poražen Partizan na Tašmajdanu 5:4. Zanimljivo da je na novi trijumf u prvenstvu Jadran čekao 40 godina.

Nezaboravnu utakmicu Jadran je odigrao i sa Jugom 1955. Pobijediti tada Dubrovčane u njegovom bazenu bilo je gotovo nemoguće. Novljanima je to uspjelo. A, Jug je 44 godine bio bez poraza u Gružu.

I utakmica protiv Mladosti. Zagrepčani su poveli 3:1 i kod domaćina je isključen Stanišić. Po pravilima mogao se vratiti tek kada se potigne gol. Kako su Zagrepčani otezali jer imaju dobar rezultat, Stanišić je naredio tadašnjem golmanu Zoru Mariću da primi gol kako bi se vratio u bazen. Taj scenario je upalio i Jadran je upravo golovima Božidara Stanišića savladao tim iz Zagreba.

Mnogo je toga još ostalo za istoriju. Jadran je u Belgiji 1957. bio prvi na turniru koji je preteča Kupa šampiona, a u Jugoslaviji je 1959. osvojio Zimski kup, koji je bio uvod u kasniji Kup Jugoslavije.

Priča Slobodana Pure Uljarevića nije mogla biti i bez mišljenja ko je najbolji Jadranov vaterpolista u istori. Uvažava i Zlokoviće i Gojkovića i Jokića i Mustura i Dabovića... Ipak, jedan je Božidar Stanišić Cikota, četvorostruki najbolji crnogorski sportista.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније