Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Iz ugla

03. 04. 2024. 12:35 >> 12:36
Čitaj mi:

OSMORICA VELIČANSTVENIH

Najjači turnir u istoriji

U Torontu danas počinje turnir kandidata koji će nam 22. aprila donijeti ime izazivača šampiona svijeta Dinga Lirena iz Kine, o čijoj smo psihološkoj krizi koja traje već godinu, otkad je osvojio krunu protiv Nepomnjašćija i onda pobjegao od svijeta, već pisali.

Tako da ovaj turnir već projektuje novog kralja šaha, pravog nasljednika Karlsena koji je i dalje na vrhuncu, ali se povukao iz borbe za prijesto.

Koncentracija kvaliteta je nevjerovatna, i po rejtingu i po stilu igre, kao i po naletu novog talasa iz Indije. Nekad je mjesto na ovom finalnom turniru trebalo izboriti preko niza međuzonskih turnira koji su bili pravi pakao, a sada preko Svjetskog kupa, rejtinga ili najjačih FIDE turnira.

Da li će trijumfovati iskustvo i konstantnost Karuane, čiji je čas konačno kucnuo kako kažu u Americi i njegovoj rodnoj Italiji, ili nepredvidivost Nepomnjašćija i kralja društvenih mreža Nakamure, a možda i klasa francuskog Iranca Firudže, kojom je 2021. oduševio svijet i zaintrigirao samog Karlsena? A onda ti novi fenomeni iz Indije, koji će „zapaliti” ovih 14 kola, tri velike karte koje istovremeno bacaju na sto.

Čuveni Višvanatan Anand, koji je još 1995. zaljuljao tron Kasparova i kasnije bio prvak svijeta do eksplozije Karlsena 2013. stigao je u ulozi gurua sa novim tinejdžerskim čudima iz Indije koji će se od danas boriti za senzacionalnu priliku da postanu već sada (bilo ko od njih) najmlađi šampion svijeta u istoriji.

Fantastični 18-godišnji Pragnananda, koji već puca pravo na titulu nakon što je žestoko pritisnuo Karlsena u finalu Svjetskog kupa, maloljetni Gukeš D, od kojeg je u istoriji samo Bobi Fišer nastupio mlađi na ovakvom turniru 1959. i novi fenomen Santos Vidit, koji je upravo osvojio jedan od najjačih FIDE turnira ikada, staviće na velike muke favorite - svjetskog br. 2 Karuanu, br. 3 Nakamuru i po mnogima trenutno najrazigranijeg Nepomnjašćija, a svakako i pomenutog Alirezu Firudžu, zbog kojeg je Karlsen jedino htio da braniti tron kad je onako „eksplodirao” 2021.

Pošto je Karlsen potom dobrovoljno prepustio tron, a na njega došao Kinez Ding Liren, koji je u dubokoj krizi očekuje se da onaj ko osvoji ovaj turnir osmorice u Torontu rutinski postane šampion svijeta krajem ove godine protiv Dinga. Ulog je ogroman, ali nikad ovoliko novih fenomena, i mentalni aspekt biće puno važan.

Indijci su tu prvi put, a Karuana i Nepomnjašći imaju puno iskustva i obojica su već ranije bili blizu da skinu Karlsena sa trona u maratonskim mečevima jedan na jedan, Karuana nastupa jedini sa rejtingom preko 2.800. U 1. kolu odmah Gukeš - Vidit međusobno, dok Pragnananda igra sa Firudžom, Nepomnjašći protiv autsajdera Azerbejdžanca Abasova i veliki američki derbi Karuana-Nakamura.

Igraju svako sa svakim dvokružno, znači paklenih 14 kola u 19 dana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније