Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

[ Rada Brajović ]

07. 10. 2021. 08:20   >>  10:50

REKREATIVNA LIGA

Luis Skola ih bodri i ne odustaju od dobrih mečeva

Umjesto klasičnih termina za basket, grupa rekreativaca, nekadašnjih košarkaša, odlučila je da 2018. godine uozbilji priču i pokrene Košarkašku rekreativnu ligu Crne Gore. Za njih je čuo i legendarni Luis Skola, dokazuju da dobre partije nemaju veze sa godinama, a fer-plej duha im ne fali... Za RTCG Portal govorili su osnivači Lige, bivši košarkaši i dalje voljni nadmetanja, koje se nerijetko završi uz druženje i pivo.

Prva sezona Košarkaške rekreativne lige igrala se u periodu jesen-proljeće 2018/2019. godine, nakon što su četiri bivša košarkaša i prijatelja Nebojša Vuksanović, Dejan Caković, Danilo Fatić i Aleksandar Jelovac došli na ideju da okupe rekreativce. Neki od njih igrali su u domaćim i stranim ligama i čak osvajali i veoma ozbiljne trofeje u svojim klubovima.

Danas, Ligu igra 11 ekipa iz Podgorice, Nikšića i Cetinja, ranije su bile uključene i ekipe iz Danilovgrada i Golubovaca, a ima interesovanja i iz drugih gradova. Utakmice se igraju u hali Gimnaziji "Slobodan Škerović" u Podgorici, a kako kažu, od Košarkaškog saveza imaju podršku u dijelu da im odobravaju i delegiraju savezne sudije, tako da im to daje legitimitet.

"Imali smo interesovanja ekipa iz Bara, Budve i Tivta i nadamo se u nekoj od narednih sezona da nam se i oni pridruže. Poenta i ideja da mogu da igraju firme, naselja, kvartovi i recimo interensantno je da je prva utakmica u prvoj sezoni 2018/19 KRLCG bila Stari Aerodrom - Konick City", pričaju organizatori Lige za RTCG Portal i ističu da u organizaciji nemaju nikakvu pomoć nadležnih institucija.

Podrška od Luisa Skole

A da se za Ligu čulo i u profesionalnim košarkašim krugovima, pokazuje i video poruka čuvenog Luisa Skole, koji je podržao istoimenu ekipu iz Lige. Klip je postao viralan, i pokrenuo lavinu komentara i sličnih videa u kojima su i drugi poznati podržavali ekipu Luis Skola i Ligu. 

"Luis Skola je saznao za nas preko nekih naših ljudi koji su u tom trenutku radili u evroligašu Milanu i odlučio da im se obrati i poslao je video klip u kome je pozdravio ekipu i poželio da ima dres. Momci su sve odmah organizovali i čekali momenat da Luis dođe da gostuje u Beograd i uruče mu dres na utakmici Milano - Crvena Zvezda. Do toga nažalost nije došlo zbog pandemije, ali se nadamo da je to odlaganje samo privremeno", pričaju organizatori za RTCG Portal. 

A popularnost je ekipa Luis Skola opravdala rezultatima u Ligi - šampioni su prethodne sezone. 

"Luis Skola je ekipa nastala od momaka koji su drugovi iz djetinjstva. Njihov tim lider Ivan Knežević je prvu sezonu igrao za ekipu Geoservis i u drugoj sezoni se priključio ekipi Luis Slola i sa njom u prvoj sezoni igranja osvojio šampionsku titulu."

A sve košarkaške vještine momaka iz Lige mogu se vidjeti na YouTube kanalu KRLCG, gdje su objavljene sve utakmice od početka prve sezone do danas.

"Zbog izvjesnih limita koje je sredinom 2019. godine uveo YouTube za snimanje na mobilnim platformama mi smo neko vrijeme koristili druge kanale, pa i Facebook Live, ali generalno za svaku utakmicu imamo direktan prenos. Planovi su nam da održimo nivo koji sada imamo i ako budemo mogli da rastemo u tom pravcu da se modernizujemo koliko nam budžet bude dozvoljavao", navode organizatori. 

Poeni sudije 

Košarkaši ističu da se utakmice nerijetko završe uz druženje i dobru atmosferu, a desi se i da poene ne upišu samo igrači. 

"Tako smo u drugoj sezoni KRLCG organizovali i revijalni All Star meč i timovi su se zvali Istok (Puc) i (Džeri) West. Imali smo i takmičenje u šutiranju za 3p, ali malo modifikovano. Naime, igrač je imao dva minuta da popije limenku piva od 0.5 litra i da poslije toga šutne 15 lopti sa pet pozicija. Na toj All Star utakmici je jedan od igrača dao trojku sa skoro pola terena i mi smo je računali sa četiri poena, a u jednom napadu je lopta došla do revijalnog sudije Miloša Stijepovića koji je sa pištakljom u ustima iz samog ćoška odmah šutnuo i dao koš koji pripisan ekipi koja je bila u napadu.

Koronavirus prekinuo sezonu 

Pandemija koronavirusa prekinula je prethodnu sezonu KRLCG, nakon dva kola. Prekid je i rekreativcima teško pao. 

"Sada, kada su se stekli uslovi, mi smo nastavili prekinutu sezonu 2020/21 u kojoj smo uspjeli da odigramo dva kola. Odigrali smo 5. kolo i nadamo se da ćemo uspjeti da i ostala kola odigramo bez problema. Trudimo se da maksimalno utičemo na sve ekipe da poštujemo sve predviđene mjere i tako čuvamo i sebe i druge", navode organizatori. 

Koncept Lige ni do sada nije bio da na tribinama bude previše publike, već to obično budu prijatelji i članovi porodice. 

"Izuzetak je bilo finale naše druge sezone kada je finalna utakmica Geoservis - Luis Scola bila čak i regionalno propraćena jer je u tom trenutku masovno bio prisutan lockdown i mi smo faktički bili jedino sportsko takmičenje koje se završilo u regularnom dijelu."

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније