Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

Luka Vlaisavljević

23. 06. 2022. 17:28 >> 17:54

VEČERAS U BRUKLINU

Najava NBA drafta: Holmgren, Bankero, Smit...

Sve je spremno da večeras u Bruklinu, tačnije Barklajs centru, komesar NBA lige, Adam Silver otvori 76. draft klasu nove generacije NBA košarkaša.

Biće ovo unikatna prilika da umjesto 60 pikova bude 58, jer su Milvoki Baksi i Majami Hit kažnjeni zbog kršenja pravila tokom pregovora sa igračima tokom perioda slobodnih agenata (free agency).

Takođe ovo je posljednji draft na kojem će se pročitati ime nekog košarkaša iz fabrike jednog od najboljih košarkaških trenera svih vremena, Majka Šiševskog, kojem je ovo bila posljednja sezona na Univerzitetu Djuk.

Upravo njegov košarkaš po posljednjim mock draftovima (projekcijama) Paolo Bankero vodi kao potencijalni prvi pik.

Ovogodišnja klasa donosi nekoliko interesantnih imena, vjerovatno i par budućih All star igrača, ali po svim analitičarima teško da će biti i jedna superzvijezda, i neko ko bi mogao da uđe u kategoriju za priču "najbolji svih vremena".

Vjerovatno najveća nepoznanica u krajnjem dometu košarkaša pripada Četu Holmgrenu, košarkašu čija paleta talenta je nevjerovatna.

Momak visok 215 cm, sa odličnim šutem za tri poena, dobrom post igrom, sjajnom odbranom, pogotovo kad su blokade u pitanju (3,7 po utakmici ove sezone u NCAA), dobrim pregledom i osjećajem za asistenciju...

Potencijalno igrač kakav se u dekadama ne ponavlja.

Jedini problem - 88 kg težine, odnosno gotovo da nema tog podkasta, ili emisije gdje se ne komentariše njegova kilaža.

Centar Gonzane evenutalnim nabijanjem mišićne mase i kilograma, sa druge strane mogao bi da izgubi na svojoj agilnosti, i onda to ne bi bilo to.

Njegova pozicja na draftu je nekako zakucana na poziciji 2. gdje bi trebali da ga izaberu Oklahoma Siti Tanderi, koji imaju sjajno jezgro talentovanih mladih košarkaša koje čine prošlogodišnji ruki, 203 cm visoki plej iz Australije Džoš Gidi, i Šei Gildžes Aleksander, 23-godišnji eksplozivni bek.

Dodavanjem još jednog "jednoroga" kakav je Holmgren, vjerovatno bi OKC postala jedna od omiljenih timova svih vlasnika NBA league pass-a.

Prva pozicija do sada je bila rezervisana za Džabari Smita Džuniora.

Momak košarkaškog pedigrea, budući da je otac (Senior) bio jedno vrijeme u ligi kao igrač Kingsa, Siksersa, Netsa, prije nego što je skupljao ugovore u Turskoj, Portoriku i Meksiku.

Vjerovatno jedan od najboljih šutera u cijeloj klasi, iako se radi o klasičnoj četvorci. Odličan je sa perimetra, gdje je Ouburnu pucao sjajnih 42 odsto.

Pored toga i igra u odbrani je nadprosječna za te godine, sa sjajnom lateralnom kretnjom, dobrim preuzimanjem i tipom igrača koji će moći da čuva svakoga od pozicija 1-5.

Sa šutem se ne završava njegov napadački set vještina, jer ga krasi i odličan, brzi prvi korak pa često je prebrz za svoje čuvare kad napada obruč.

 

Već je viđen kao prvi pik u Orlandu, gdje bi trebalo da se priključi takođe mladom jezgru ekipe kakvi su prošlogodišnji rukiji Džejlen Slags i Franc Vagner.

Draft analitičari smatraju da bi mogao jedino malo da popravi dribling, kao i svoju ISO igru.

Inače riječ je o momku koji je rođak Kvame Branua, momka koji je takođe bio prvi pik 2001. godine, ali koji se smatra za jednim od najgorih prvih pikova u istoriji NBA lige.

Treće veliko ime je pomenuti Paolo Bankero. Momak takođe košarkaškog pedigra, budući da je mama Ronda legenda Univerziteta Vašinton (i dalje liderka po broju postignutih poena tog ženskog košarkaškog programa).

 

Bankero je 2020. godine dobio italijanski pasoš, budući da je otac Mario, italijanskih korijena.

Sam igrač je izjavio da bi vodio da igra za reprezentaciju Italije.

Riječ je o momku koji je ima sjajne ofanzivne karakteristike, odličan spoj atleticizma i agilnosti. Napada protivnike i brzinom i sjajnom post igrom ali i fadeaway šutem od kojeg gotovo da nema odbrane.

Budući da se radi o igraču koji igra na poziciji četvorke, ima odličnu viziju, a na Djuku je u prosjeku imao preko tri asistencije po meču.

Dobra vizija dolazi vjerovatno od podatka da je u mladosti igrao i kao kvoterbek, dok je pored košarke i američkog fudbala, trenirao i atletiku (bio je sprinter i član štafete u srednjoj školi).

 

Od sva tri prospekta koja su "zakucana" na prva tri mjesta, on je vjerovatno i najgori defanzivac, ali daleko od toga da je loš u tom segmentu.

Svakako ima prostora za napredak.

Budući da su Hjuston Rokitsi trejdovali Krisa Vuda u Dalas, očigledno je da se čisti prostor za Bankera.

Nakon njih trojice, ovogodišnji draft nudi nekoliko interesantnih igrača koji bi mogli da se razviju u dobre igrače.

Svakako najinteresantniji je kombo bek sa Perdjua, Džejden Ajvi.

 

Koliko raste euforija oko njegovog talenta, najbolje govori podatak da bi trebalo da se priča o "velikoj četvorci" drafta, a ne velikoj trojci.

Eksplozivni košarkaš koji svakoga podsjeća na Dža Morenta iz Memfisa, čiji atlecizam je vjerovatno najbolji u ovoj draft klasi.

 

Često umije da pretjera na obije strane terena nošen upravo tom svojom eksplozivnošću, pa umije da napravi greške.

Takođe bi i šut mogao da bude problem, ali je pokazao i na koledžu da umije da radi na njemu i da ga je popravio između dvije godine.

Njegov najveći usud bi mogao da bude taj što će ga izabrati ekipa Sakramento Kingsa, koja i dalje izgleda kao franšiza koja nema jasnu percepciju kako i oko koga treba da gradu ekipu (kako drugačije objasniti trejd Tajrisa Haliburtona u Indijanu).

Slijedi plejada momaka koji mogu da odskoče, a predvode ih Kigan Marej, Dajson Denijels, Benedikt Maturin, Šejden Šarp, Ej Džej Grifin, Džejlen Duren.

Region na draftu

Od igrača sa naših prostora najboje stoji košarkaš Mege Nikola Jović.

 

Riječ je o momku koji je viši od Bema Adebaja, Roberta Vilijamsa III, koji je iste visine kao Karl Entoni Tauns, a koji ima prostor da briljira kao spoljni košarkaš, često i kao organizator igre.

Prošle godine projektovan je da će biti u top 10 pikova, ali je vremenom padao u projekcijama.

Ipak oduševio je dosta ekipa na treninzima u SAD, i dobio je poziv da se priključi u tzv. "zelenoj sobi", mjestu gdje bi trebalo da se nađu potencijali lutrijski pikovi (top 14 prvih pikova).

 

Realnije je da se mladi košarkaš izabere oko 20. pozicije, gdje bi mogli da ga biraju San Antonio Sparsi, ali od danas se pojavljuju informacije da bi mogao da završi u Denver Nagetsima (koji biraju sa 21. pozicije).

I naš Fedor Žugić se prijavio na ovogodišnji draft. Talentovani bek koji je branio boje podgoričke Budućnosti je prije par godina razmatan za TOP 10 pikova, ali nažalost nije uspio da održi tu normu.

Reprezentativac Crne Gore, koji je zadnju godinu proveo u Ulmu, na kraju je odlučio da se povuče, baš kao i talentovani hrvatski igrači Roko Prkačin, i košarkaš podgoričkog Studentskog centra Zvonimir Ivišić.

Karlo Matković, centar Cedevita Olimpije, koji je igrao na pozajmici u ekipi Mege je trebao takođe da se povuče, ali ipak je odlučio da ostane.  Hrvatski centar, defanzivni specijalac je projektovan za kraj druge runde. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније