Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

L.V.

04. 07. 2022. 21:56 >> 23:39
2

FIBA KVALIFIKACIJE

Crna Gora dobila Portugal: Mundobasket se osjeća u vazduhu

Crnogorska košarkaša reprezentacija je savladala Portugal na gostovanju 62:77 (14:19, 16:26, 21:21, 11:11).

Nakon svih peripetija sa putem do Lisabona koji je sa svim presedanjima trajao preko 16 sati, a onda i bojazni da se ekipa mentalno istrošila nakon pobjede nad favorizovanom Francuskom, tim Boška Radovića ni u jednom trenutku nije prepuštao situaciju slučaju.

Ovaj tim je još jednom pokazao koliko može kao i da i kad igraju sa slabijim protivnikom, ne dostaje inspiracije i motivacije.

Malo je pala koncetracija u posljednjoj dionici, kada smo preko pet minuta bili bez koša, ali ni tada nismo dozvolili protivniku da priđe na ispod sedam poena. 

 

Selektor Boško Radović je na parket poslao istu petorku kao i protiv Frnacuske: Radebau, Ivanović, Popović, Spasojević i Nikolić.

Odlična tranzicija naših momakaka i serija 0:7 već na startu utakmice.

Probao je Portugal da uhvati priključak ali uslijedila je nova serija preko Nikole Ivanovića. Dobar u razigravanju saigrača je bio Zoran Nikolić koji je u ovim trenucima sjajno pronalazio saigrače iz posta (centar Budućnosti je u pet minuta imao već tri asistencije).

Portugalci ipak hvataju priključak, preko faula Mihailovića koje su sudije nakon pregleda procijnile kao nesportski, a ubrzo je tehničku grešku dobio heroj utakmice sa Francuzima, Nemanja Radović.

Segment igre koji svakako nije išao nama u korsit u prvih deset minuta je čak pet ofanzivnih skokova Portugalaca.

Lijepom asistencijom Nikole Pavlićevića za Aleksu Ilića otvaramo drugu dionicu.

Krilni centar SC Derby-a je imao sjajne minute na otvaranju druge četvrtine. Vezao je osam poena i 4 skoka za nepuna četiri minuta i povećao našu prednost na tada najvećih +13 (17:30), pa je selektor domaćina bio primoran da zove tajm aut.

Međutim nastavljamo u istom ritmu, prije svega jedna sjajna solo akcija Nikole Ivanovića, koji je svojim trademark potezom iz driblinga se digao za tri poena i pogodio.

 

Iz tajmauta domaćina povećali smo prednost na +18.

Tečna igra našeg tima, sjajan protok lopte, nesebičnost i odlučnost u prvih 20 minuta igre.

Razliku na poluvremenu je bila +15 za naše momke.

Ivanović je bio najefikasniji sa 12 poena i 4 asistenicije, Ilić je uz 8 poena dodao 5 skokova, Radebao i Popović su imali po 6 poena (američki košarkaš je imao i 4 skoka).

Domaći igrači bolje otvaraju drugo poluvrijeme, sa serijom 11:6 su smanjilji prednost na + 10. Probali su da uvate priključak preko iskusnog Migela Keiroša.

Četvorka koja nosi dres Porta je do tada ubacio 17 poena, i bio je najefikasniji.

Kod naše ekipe ponovo dobar start poluvremena za Zorana Nikolića koji je ubacio pet poena u ovom dijelu utakmice, za svojih devet koliko je imao do tada.

Sa naše klupe su mogle da se čuju direkcije Radovića da se lopta gura pod koš i da se koristi prednost u visini koja je na našoj strani.

 

Njegov kolega na kolega na klupi Portugala je pred kraj treće četvrtine zaradio isključenje. Nakon što je Popović bio precizan za linije penala, Radović lagano poentira, a Pavlićević pokazuje svoju neupitnu košarkašku inteligenciju, pa se prikrao iza leđa portugalskom pleju ukrao loptu i uposlio Aleksu Ilića.

Tako smo serijom 6:0 za svega 20-ak sekundi uoči posljednje dionice poovo bili na +15.

Posljednja dionica donijela je opuštanje našeg tima toliko da preko pet minuta nismo dali poen. Portugal je napravio seriju od 8:0 i primakao se samo na sedam poena.

Naši momci su se malo i trgnuli i vratili serijom od 5:0 i tako vratili dvocifrenu prednost.

Nakon toga Petar Popović nastavlja seriju sa dva polaganja i preciznim izvođenjem dva bacanja.

Ilić na kraju najefikasniji sa 14 poena i 9 skokova, Ivanović je dao 13 uz 8 asistenicja,  isti broj poena imao je i Petar Popović, Zoran Nikolić je dao 11 koliko je imao i Nemanja Radović. 

Kod Portugala Keiroš je ostao na 17 poena, Diego Ventura je dao 9, Rafael Lišboa i Diogo Brito i Rikardo Monterio su ubacili po 8 poena.

Naš tim u iduću fazu prenosi 10 bodova, bod manje od Francuske i Litvanije, i čekaju ga utakmice sa Češkom i Bosnom i Hercegovinom koje će odlučiti putnika na Mundobasket. 

Naši momci nisu imali sreće rezultatski gledano iz druge grupe, jer je Češka iznenadila Litvaniju nakon preokreta, dok je Bosna sa zvukom sirene i trojkom Dženana Muse sa osam metara dobila Bugarsku.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније