Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

Игор Шћекић

08. 06. 2023. 13:55   >>  14:21

TRIPL DABL U PROSJEKU

Jokić na neviđenom nivou dominacije u plejofu

Gledali smo, doduše rijetko, dominaciju i tripl dabl prosjeke tokom regularnog dijela NBA lige, ali igru koju pruža Nikola Jokić i nivo dominacije tokom ovogodišnjeg plejofa zaista nikada nismo.

Srpski košarkaš trenutno se nalazi na prosjeku 30.5 poena, 13.4 skokova i 10.1 asistencija na odigranih 18 mečeva plejofa.

Na ovakve nestvarne brojke, koje smo mogli ranije vidjeti samo na video igricama, Jokić ima prosjek od 54.6% šuta iz igre na 21.1 pokušaj po utakmici. Za tri poena šutira 47% iz igre, pogađajući prosječno 1.7 trojku na 3.7 pokušaja po meču. Ovakav procenat u plejofu nikada nije imao ni Stef Kari, najbolji šuter svih vremena. Najviši procenat šuta za tri u plejofu imao je u šampionskoj 2015. kada je šutirao 42.2% na 11 uzetih šuteva po meču.

Znači, pored svih nestvarih brojki u glavnim kategorijama, Jokić ima neviđeno visok nivo efikasnosti. Imao je i Rasel Vestbruk dva puta tripl dabl u prosjeku u plejofu, ali oba puta na uzorku od samo 5 utakmica i ekspresni izlaz u prvoj rundi, uz očajne procente šuta, ispod 40% iz igre i ispod 30% za tri poena.

Činjenica koja ovaj niz sjajnih igara čini još impresivnijim jeste da Jokić kako plejof odmiče i utakmice postaju važnije, tako i on postaje ubojitiji i opasniji za protivnike.

I to kakve protivnike.U prvoj rundi plejofa Denver se susreo sa Minesotom, ekipa koja je odličan spoj mladosti i iskustva, napada i odbrane, visokih i niskih igrača.
Predvođeni centarskom linijom Tauns-Gober i nevjerovatnim talentom kakav je Entoni Edvards koji je imao preko 30 poena u prosjeku tokom serije uz pet skokova i asistencija.

Ipak, svi oni nisu bili ni blizu dovoljni da se zaustavi Jokić i sjajna timska košarka Nagetsa.

Prolaz u pet mečeva i Jokićevih 26.2 poena, 12.4 skokova i devet asistencija tokom serije bili su dovoljni za zakazivanje duela sa supertimom Finiks Sansa, koji će kako danas saznajemo biti značajno drugačiji tokom sljedeće sezone, nakon kraja epizode Krisa Pola u timu iz Arizone.Trejdom tokom sezone za Kevina Durenta Sansi su sve karte bacili na što brže osvajanje šampionske titule, žrtvujući mlade talente kao što je Mikal Bridžis.

Sansi su se predvođeni duom Buker-Durent držali u igri nakon pobjeda na domaćem terenu, ali je Jokić u petoj i šestoj utakmici uzeo stvari u svoje ruke i sa dva tripl dabl ubjedljiva meča stavio tačku na sve nade Finiksa da se na brzinu mogu okititi titulom.

Tokom serije sa Finiksom Jokić je u prosjeku imao 34.5 poena, 13.2 skokova i 10.3 asistencije, uz odličnih 59.4% iz igre, 44.4% za tri i 85.4% sa linije slobodnih bacanja.Slijedio je duel sa Lejkersima koji su se nakon lošeg starta sezone trejdovima u zadnjim trenucima roka uspjeli da se stabilizuju i izbore plejof. Pred susret sa Denverom tim iz Los Anđelesa izbacio je prošlogodišnje šampione Voriorse.

Ulivalo je to nadu Jezerašima, ali sve nade srušili su Jokić i Nagetsi u četiri meča, poslavši Lebrona i Lejkerse da se pripremaju za sljedeću sezonu prije nego što su planirali.

Tokom serije sa Lejkersima Jokić je bilježio za njega standarni tripl dabl, 27.8 poena, 14.5 skokova, 11.8 asistencija uz 50.6% šuta iz igre i 47% šuta za tri.Edvards, Tauns, Gober, Pol, Buker, Durent, Džejms, Dejvis, ozbiljna imena su nadigrana tokom pohoda Jokića i njegovih saigrača na NBA titulu. Ostali su još ovogodišnje senzacije plejofa, Džimi Batler i osmoplasirani Majami Hit da bi se krug zatvorio i prsten osvojio.

Jokić djeluje nezaustavljivo tokom prva tri meča, a kada su saigrači u zoni, teško je zaista vidjeti kako neko može savladati ovu ekipu Denvera. Na tri meča protiv Hita Jokić ima impresivne brojke kao i tokom cijelog plejofa, 33.3 poena, 14 skokova i 9.3 asistencije, uz 59% iz igre, 44.4% za tri i 85.7% sa linije penala.

Možda nije osvojio MVP nagradu za regularni dio sezone uprkos rekordnim brojkama, ali ako se nastavi u ritmu kojim trenutno ide serija, Jokić bi se mogao okititi najvažnijom nagradom, prstenom NBA lige uz gotovo sigurno i imenom MVP finala.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније