Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

07. 05. 2024. 20:09 >> 21:27
2
Čitaj mi:

POLUFINALE ABA LIGE

Budućnost konačno srušila Partizan, majstorica rješava putnika u finale

Brojke se nisu poklopile, na 7. maj Budućnost Voli nije dozvolila sedmi uzastopni poraz od Partizana - tim Andreja Žakelja je na "raketni pogon" Joana Makundua slomio otpor branioca titule, slavio u "Morači" 74:73 i izborio majstoricu polufinala AdmiralBet ABA lige. Meč odluke igraće se već za tri dana u "Beogradskoj areni", pobjednika vjerovatno čeka Crvena zvezda, koja nakon plus 30 na prvoj utakmici (103:73) večeras (duel počeo u 20 časova) ima šansu da zaključi seriju protiv Mege.

U veoma uzbudljivom duelu, u kojem su se ekipe često smjenjivale u vođstvu, presudila je jedna lopta i ono što je bilo najjači adut Budućnosti u 2. poluvremenu - odbrana.

Žakeljevi puleni su u finišu mogli sve da izgube nakon plus devet na sedam minuta do kraja, jer je Kenan Kamenjaš na 10,5 sekundi do kraja promašio oba bacanja. Srećom, upravo je reprezentativac BiH otežao posljednji napad Aleksi Avramoviću, koji je uz zvuk sirene iz teške situacije promašio polaganje za pobjedu.

Prvi minut su obilježila dva igrača Budućnosti, na potpuno drugačije načine - Andrija Slavković je odigrao odličnu odbrana nad Frenkom Kaminskim i natjerao ga na šut iz veoma teške situacije, pa dao prvi koš na meču nakon skoka u napadu, da bi potom Marvin Džons napravio dva faula, oba na preuzimanju (nad Pi Džej Doužerom, pa Mateušom Ponjitkom).

U 1. četvrtini niko nije stekao osjetniju prednost, sve do samog kraja, kada je Džejms Naneli pogodio trojku za 17:23. Ali, američki bek je previše brzo šutnuo, ostavio osam sekundi "plavima" za napad, a Mekinli Rajt dao koš i dodatno bacanje nakon faula Doužera.

Budućnost je imala prvi napad u 2. četvrtini, u kojem se Slavkovič promašio otvorenu trojku, a Kevin Panter sa istog mjesta na drugoj strani pogodio za 20:26. Žakelj je nervozno odmahnuo rukama i već u 29. sekundi te dionice uzeo tajm-aut, nakon kojeg je njegov tim "stegao" odbranu.

Partizan nije postigao koš gotovo četiri minuta, zbog čega je Obradović nakratko snizio petorku i igrao sa četiri beka (Aleksa Avramović, Džejlin Smit, Panter i Doužer) i jednim centrom (Kaboklo) konačno probio barijeru i preko bivšeg igrača Denvera stigao do 26:28.

Ali, i domaći su imali adut - najboljeg trojkaša u istoriji NCAA, Flečera Megija, koji je sa dva vezana pogotka iza linije 6,75 donio 32:30. Nedugo zatim je Petar Popović uhvatio loptu pod svojim košem, odnio je do drugog kraja terena i položio za 36:33. Tada je Obradović potrošio svoj drugi i posljednji tajm-aut u 1. poluvremenu, a njegov tim serijom 7:0 na veliki odmor otišao sa plus četiri (40:36).

Početkom 3. četvrtine su "crno-bijeli" dva puta vratili do tada rekordnih šest razlike (46:40 i 48:42), ali je Jogi Ferel dao svojih prvih šest poena, a Kamenjaš i Mekinli Rajt po tri za preokret na 54:52.

Ni tu nije bio kraj - Megi je dao slobodno bacanje nakon tehničke Zeku Ledeju, a Joan Makundu drugim fenomenalnim zakucavanjem na utakmici povisio na 57:52 u 28. minutu i potpuno "zapalio" atmosferu na tribinama.

Budućnost je u stilu završila 3. četvrtinu, nakon koje je vodila 62:57, a tako je nastavila i u posljednjoj, jer je Makundu novim zakucavanjem i dodatnim bacanjem povisio na 65:57.

Tada se "zakuvalo" - Kaminski je napravio nesportski faul nad Ferelom, a odmah dobio i tehničku zbog negodovanja. Zbog toga je isključen, što nije lako podnio, ali je na putu do tunela jedan navijač iz partera pokušao da ga gurne.

Ubrzo je i on izveden iz dvorane, ali su se nevolje nastavile na zapadnoj tribini, jer su vatreni navijači imali prepirku sa nekim iz partera.

Sve se brzo smirilo, Podgoričani otišli na rekordnih plus devet (68:59) na šest minuta i 59 sekundi do kraja, ali je prava borba tek predstojala.

Kevin Panter je pri rezultatu 70:65 prvo promašio zicer, potom i dva bacanja, ali je u kontri smanjio na 70:67 na dva minuta i 58 sekundi do posljednje sirene.

Žakelj je uzeo tajm-aut, a Ferel nakon njega "izvozao" Alena Smailagića i pogodio za 72:67. Poslije izgubljenih lopti na obje strane Avramović je smanjio, a Tanasković pokupio loptu nakon promašene trojke Rajta i laganim pogotkom povisio na 74:69 na 71 sekundu do kraja.

Partizan je na 15 sekundi do kraja prišao na 74:73, a Žakelj uzeo posljednji tajm-aut.

Budućnost Voli - Partizan 74:73 (20:23, 16:17, 26:17, 12:16)

Podgorica - Dvorana "Morača". Gledalaca: 4.200. Sudije: Nedović, Petek (Slovenija), Kardum (Hrvatska).

Budućnost Voli: Ilić, Megi 10, Frimen, Slavković 4, Makundu 9, Ferel 13, Džons 4, Jagodić-Kuridža, Tanasković 11, Rajt 6, Popović 5, Kamenjaš 12.

Partizan: Smit 5, Ledej 2, Avramović 8, Panter 17, Smailagić 7, Naneli 8, Trifunović, Anđušić, Doužer 10, Ponjitka 3, Kaminski 7, Kaboklo 6.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније