Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

В.Г. [ Beta ]

02. 02. 2023. 10:56   >>  10:51

F1

Botas ponovo izrazio zabrinutost zbog zabrane političkih poruka za vozače

Vozač Alfa Romea Valteri Botas ponovo je danas izrazio zabrinutost zbog novog pravila kojim se zabranjuju političke izjave u Formuli 1 i rekao je da vozači pokušavaju da svijet učine boljim mjestom i da bi trebalo slobodno da govore šta žele.

Prema pravilu Međunarodne automobilske federacije (FIA) od ove sezone vozači neće moći da daju političke, lične ili vjerske izjave bez prethodnog odobrenja.

Takođe vozačima je zabranjeno da daju izjave koji su u suprotnosti sa opštim principom neutralnosti koji svojim statutima promoviše FIA, osim ako ga FIA ne odobri.

Mnogi su osudili tu odluku FIA, Grupa za zaštitu ljudskih prava Institut Bahreina za prava i demokratiju navela je da se time guši sloboda govora vozača, a da je to pravilo reakcija na to što je sedmostruki svjetski šampion iz Mercedesa Luis Hamilton izrazio zabrinutost zbog mnogih pitanja.

Botas, bivši Hamiltonov timski kolega, početkom nedjelje rekao je švedskim medijima da FIA pokušava da kontroliše vozače, a to je ponovio i danas u izjavi za Skaj.

"Mislim da bi svima trebalo dozvoliti da govore šta žele i da rade više stvari koje žele ili stvari oko kojih su strastveni. Ljudi na ovom svijetu bi trebalo da budu slobodni da kažu šta žele. Na neki način, ne vidim potrebu da takve stvari budu u pravilima, ali ako to gledate politički, iz ugla Formule 1 ili organizatora trke, oni žele da sve prođe glatko", rekao je Botas.

"Ali kada normalno razgovaramo pokušavamo da svijet učinimo boljim mjestom. To je moje mišljenje. Ne mislim da je potrebno (pravilo), ali to je Formula 1", dodao je finski vozač.

Hamilton je izazvao kontroverzu na Velikoj nagradi Toskane 2020. godine kada je nosio majicu sa natpisom: "Uhapsite policajce koji su ubili Brionu Tejlor", u vezi sa ubistvom tamnopute Amerikanke.

Britanski vozač je najglasniji u Formuli 1 po pitanjima poštovanja ljudskih prava i borbe protiv rasizma.

Takođe i četvorostruki svjetski prvak Sebastijan Fetel redovno je tokom takmičenja slao poruke za zaštitu prava homoseksualaca i očuvanja životne sredine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније