Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

С.В. [ Beta ]

03. 04. 2023. 21:11 >> 21:11

ŽELI NOVO SASLUŠANjE

Advokat: Greška u odbijanju molbe da se Pistorijus pusti na uslovnu slobodu

Branilac Oskara Pistorijusa, advokat Džulijan Najt rekao je danas da je došlo do očigledne greške u procesu odbijanja njegovog uslovnog puštanja na slobodu i da bivši paraolimpijski šampion želi da se poništi ta odluka i da što prije bude održano novo saslušanje.

"Uvjeren sam da će prevladati zdrav razum", rekao je Najt, tvrdeći da u molbi za uslovnu slobodu Pistorijusu nije priznato još godinu i četiri mjeseca koliko je proveo u zatvoru, nakon što je osuđen za ubistvo svoje devojke Rive Stenkamp 2013.

Pistorijusu je u petak odbijena molba za puštanje na uslovnu slobodu, pošto nije odslužio minimalnu zatvorsku kaznu. To je bilo iznenađujuće obrazloženje koje je izazvalo kritike Odjeljenja za kazne, zbog toga što je uopšte održalo saslušanje ako već Pistorijus nije ispunio uslove.

Odbor za uslovni otpust naveo je da jeć 36-godišnji Pistorijus steći uslove u avgustu 2024. godine.

Pistorijusov pravni tim to osporava i želi novo saslušanje.

Pistorijus je u novembru 2017. godine osuđen na 13 godina i pet mjeseci zatvora zbog ubistva Rive Stenkamp.

On je 14. februara 2013. godine u svojoj kući u Pretoriji ubio Stenkamp vatrenim oružjem kroz zatvorena vrata kupatila, pošto je, kako je rekao, pomislio da je u kući provalnik.

Prvobitno je osuđen za ubistvo iz nehata i dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu, ali je Apelacioni sud potom preinačio presudu i osudio ga za ubistvo.

Pistorijus je u Stenkamp ispalio četiri hica, a kao otežavajuću okolnost sud je naveo to što paraolimpijac nije ispalio hitac upozorenja.

Ozbiljni prestupnici u Južnoj Africi moraju da odsluže polovinu svoje kazne prije nego što steknu pravo na uslovni otpust, što znači da Pistorijus mora da odsluži šest godina i osam i po mjeseci da bi stekao pravo.

Problemi su nastali 2017. godine zbog odluke Vrhovnog apelacionog suda Južne Afrike da uveća kaznu za ubistvo. Sud je naveo da ga je osudio na 13 godina i pet mjeseci zatvora, a ne na obavezni minimum od 15 godina za ubistvo u Južnoj Africi jer je uzeo u obzir godinu i sedam mjeseci koliko je Pistorijus proveo u zatvoru poslije osude za ubistvo iz nehata između 2014. i 2016. godine.

Advokat Najt rekao je da sud nije uzeo u obzir još jednu godinu i četiri meseca koliko je Pistorijus proveo u zatvoru od trenutka kada je prvi put osuđen za ubistvo u julu 2016. godine i kada mu je Vrhovni sud uvećao kaznu, u novembru 2017.

On je naveo da "ta dodatna godina i četiri mjeseca čine Pistorijusa kvalifikovanim za uslovni otpust".

"To je bila očigledna greška, da se to vreme ne uračuna", rekao je Najt.

On je najavio da će podneti zahtev Vrhovnom sudu da razjasni svoju presudu u vezi sa tim kada je trebalo da počne kazna.

Roditelji Rive Stenkamp protive se ranijem puštanju Pistorijusa iz zatvora. Oni smatraju da je Pistorijus namerno ubio njihovu ćerku i da i dalje laže.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније