Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

В.Г. [ Beta ]

01. 05. 2023. 16:35 >> 16:35

IJF ODOBRILA UČEŠĆE

Ukrajina se povlači sa SP-a u džudou zbog učešća Rusa i Bjelorusa

Ukrajinska džudo federacija saopštila je danas da neće poslati svoj tim na Svjetsko prvenstvo u Kataru, pošto će na tom takmičenju učestvovati ruski i bjeloruski sportisti.

U ukrajinskom savezu tvrde da su neki od ovih džudista i aktivni vojnici.

Međunardona džudo federacija (IJF) dala je u nedelju zeleno svijetlo za učešće Rusa i Bjelorusa na ovom Svjetskom prvenstvu, koje je na programu od 7. do 14. maja, pod uslovom da se takmiče kao neutralni sportisti.

Međutim, ukrajinski savez je danas saopštio da "većinu ruskog tima čine sportisti koji su aktivni vojnici u vojsci Ruske federacije koja je napala Ukrajinu 24. februara 2022".

Ukrajinski savez smatra da je odluka IJF u suprotnosti sa najnovijim preporukama Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) od 28. marta u kojima se kaže da status neutralnog sportiste može biti dodijeljen samo onima koji nisu vojnici.

Ukrajinska džudistkinja Darija Bilodid je odluku IJF-a nazvala "neprihvatljivom".

"Svi ovi ljudi koji će učestvovati su vojnici. To nema smisla, zar ne? Mislim da je neprihvatljivo dozvoliti vojnicima iz terorističke zemlje koja svakodnevno ubija Ukrajince da učestvuju na međunarodnim takmičenjima", rekla je ona.

Predsjednik MOK-a Tomas Bah je krajem marta izjavio da će ruski i bjeloruski sportisti moći da se takmiče kao neutralni sportisti, pod uslovom da nisu aktivno podržavali rat u Ukrajini i da nisu "pod ugovorom" sa vojnim i bezbjednosnim agencijama bilo koje zemlje.

MOK, međutim, tek treba da donese odluku o učešću predstavnika ove dvije zemlje na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније