Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

29. 12. 2023. 16:20 >> 16:21
Čitaj mi:

93.pobjeda

Magični Lienc

Mikaela Šifrin uspjela je još jednom da zaprepasti svijet. Kako je to moguće kad je već debelo oborila sve rekorde? Ipak moguće, jer danas je u Liencu pobijedila u slalomu sa nestvarnom prednošću od dvije sekunde i 43 stotinke u odnosu na drugoplasiranu Njemicu Lenu Dir, a fenomenalna rivalka Vlhove koja je već dva put savladala u slalomu ove sezone (Ore i Kurševel) zaostala je za njom zaprepašćujućih 3.33!

Ovaj slalom najavljen je kao epski duel njih dvije da se odluči ko će nositi crvenu majicu za Novu godinu a završio se ambisom od tri i po sekunde. Vlhova je pritom bila peta, treća je završila simpatična Švajcarkinja Mišel Gizin, koja je još jednom pobijedila mononukleozu i našla se nakon dvije godine na podijumu. Djevojka sa vječnim osmjehom koja uoči nastupa pleše uz muziku čini dobro ovom sportu, živi u Italiji sa italijanskim veleslalomašem De Aliprandinijem.

Završila je na podijumu zahvaljujući nesreći mlađe Amerikanke Pole Molcan koja je nakon prve vožnje bila druga, 1.14 iza Šifrin, i samo je nekoliko kapija dijelilo od sigurnog drugog mjesta. Umalo se ponovila situacija iz 29.decembra prošle godine kad je u noćnom slalomu u Zemeringu pobijedila Šifrin, a druga bila njena zemljakinja Molcan, dupla američka pobjeda.

Pamti se iskreni zagrljaj, kad Mikaela nije ni znala da je Pola čeka kao líder u cilju, i kad se strašno približila rekordu 82 pobjede Lindzi Von i onom apsolutnom 86 pobjeda Stenmarka.

Tako se nije ponovio poredak na isti dan godinu kasnije, ali Mikaela je bila nadrealna. I juče je deklasirala svu konkurenciju već u prvoj vožnji veleslaloma, došla do 92.pobjede, a danas je u prvoj vožnji bila oličenje perfekcije, i njena majka Elin bila je u čudu. Uoči druge simulirala je vožnju, tzv. vizualizacija staze koju je postavio Slovenac Mitja Kunc (šesti pod zastavom Jugoslavije na SP 1991 u Zalbahu i bronzani pod zastavom Slovenije na SP 2001 u Sent Antonu).

Mikaela zna napamet svih 66 kapija, stanje snijega i promjene pravca koje treba da napravi u punoj brzini. Nije joj bilo na kraj pameti da kalkuliše sa ogromnom zalihom koju je imala, napala je opet već dobro oštećenu stazu, jer nastupila je posljednja trideseta, a na samo 600 metara visine proljećni snijeg se topio i izbijala je zemlja. Ništa joj nije smetalo, pobijedila je i u drugoj vožnji što je skroz van rezona, na kraju dvije i po sekunde ispred Dir, razlika kakvu je nekad pravio Stenmark, par puta Tomba, Marlis Šild, i ona sama ali davno, prije pojave Vlhove.

I to je već 93.pobjeda. Ta ista Lena Dir je na kraju januara spriječila za sitne stotinke da ostvari rekordnu 87.pobjede i tačno prije SP obori rekord. Ali sad je već 7 pobjeda iznad tog drevnog rekorda, stotka ce skoro izvjesno pasti već ove sezone, granice više ne postoje, odavno je na nepoznatom tlu, gdje niko nikad nije bio. I što je nevjerovatno, na ovaj isti dan 2011.godine, bio je takođe petak 29.decembar, tada 16-godišnja i praktično nepoznata Sifrin osvojila je trece mjesto u slalomu, na ovoj istoj stazi u Liencu. Tada je svijet prvi put čuo za ovo ime, bio je to njen prvi podijum, u tek petom nastupu u karijeri.

Pobijedila je tada svemoćna Marliz Šild, ali više je odjeknulo ovo treće mjesto djevojčice iz Kolorada, koja je čak bila najbolja u drugoj vožnji. Već u martu 2012 na svoj 17.rodjendan došla je i do prve pobjede u Oreu, a naredne sezone je zgrabila i globus slaloma ispred moćne Tine Maze i tog februara 2013 postala šampionka svijeta u Šladmingu! Još je imala 17 godina, a već je bila najbolja.

Narednog februara 2014. u Sočiju je postala i olimpijska šampionka u slalomu, zaustavila tu istu Marliz Šild, iako je ona imala svoju labudovu pjesmu i skijala fantastično. Onda, disciplinu po disciplinu, zavladala je u svima. Toliko medalja, pobjeda i globusa, osvojila je već pet puta i onaj veliki, a kako već ima 900 bodova ove sezone jasno je da stiže odmah i šesti. Tek 28 godina, a već 93 pobjede i 145 podijuma. Prvi je bio na ovaj dan prije 12 godina, a sada 145, i daleko je kraj. I ovaj novi rekord, i ova razlika, sve su to prolazni ciljevi, u magičnom Liencu, u Tirolu. Već za par dana zakazuje sastanak u Kranjskoj Gori, u srcu Podkorena.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније