Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

[ Jelena Milutinović, RTCG ]

28. 02. 2024. 09:03 >> 09:23
Čitaj mi:

NEVENA ŠARANOVIĆ

Crnogorska rekorderka u streljaštvu sanja Olimpijadu

Dvadesetosmogodišnja Nevena Šaranović predstavljaće Crnu Goru u disciplini seniorka pištolj na Evropskom takmičenju, koje se održava u Đeru od 27. februara do 5. marta. Ukoliko bi ostvarila visoki plasman na ovom takmičenju, to bi je kvalifikovalo za Olimpijske igre. Na nedavno održanom Državnom prvenstvu popravila je lični i postavila novi crnogorski rekord od 575 krugova.

Odluka da se bavi streljaštvom je, moglo bi se reći, sasvim očekivana jer je njen otac dvostruki olimpijac sa višegodišnjim iskustvom u ovom sportu. Nevena kaže da se tokom svog odrastanja oprobala u više sportova, no u osamnaestoj godini donosi odluku da se vrati streljaštvu i započene svoju sportsku karijeru, koja traje punih deset godina. Nedugo po donošenju odluke, postaje članica reprezentacije. Prisjeća se svog prvog takmičenja po ulasku u reprezentaciju.

"Prvo takmičenje, probijanje leda, bilo je Evropsko prvenstvo u Holandiji. To je bio dugačak put i jedno sjajno iskustvo, koje je me potpuno motivisalo dalje za napredak", priča ona.

Iako su ona i otac u istom sportu, naglašava da joj očev uspjeh nije predstavljao prepreku u krčenju svog puta već suprotno, podršku, podsticaj i zadavoljstvo.

"S obzirom da mi je i tata odavno u reprezentaciji, da je ostvario velike rezultate, zadovoljstvo mi je što imam nekog ko može da mi da savjet i da mi bude podrška u svim nekim, da kažem, sportskim krizama ili izazovima koje me čekaju'', ističe Šaranovićeva.

Nagrade i uspjesi se samo nižu, pojedinačno i u miksu 

Prethodna sezona je za Nevenu bila, kako kaže, jedna od najboljih sezona do sada. Na nedavnim takmičenjima održanim u Crnoj Gori i Sloveniji, ostvarila je zavidne rezultate, oborivši državni rekord sa 585 krugova i zauzevši četvrto mjesto u nevjerovatnoj konkurenciji sa takmičarkama koje su uzele kvote za Olimpijadu. Takođe, u miks timu sa svojim ocem Nikolom Šaranovićem na državnom takmičenju, osvojila je prvo mjesto nastupivši za Streljački klub Centar, čiji su članovi.

Nevena, kao i selektor crnogorske reprezentacije u streljaštvu Stanko Laban, nada se OI u Parizu.

"S obzirom na dobre rezultate i plasmane na takmičenjima, a nadamo se i dobrom plasmanu na Evropskom prvenstvu, možemo da budemo optimistični da se, s obzirom da je ovo olimpijska godina, možemo kvalifikovati za OI'', kaže Šaranovićeva.

Nikad nije kasno da uplovite u streljačke vode 

Optimalno vrijeme za početak bavljenja ovim sportom, kaže Šaranovićeva, je sa 12-13 godina. No, podsjeća da je i ona počela sa osamnaest te da ima još primjera gdje su ljudi u kasnim godinama počeli da se bave ovim sportom. I ne samo to, već su uspjeli i da ostvare zavidne rezultate.

"Tako da, reći ćemo nikad nije kasno i uvijek možete da dođete i da se oprobate u ovom sportu,'' dodaje Šaranovićeva.

Streljački klub Centar u Podgorici, čija je članica, broji pedesetak članova, uzrasta od 11-12.godina sve do 40.godina i više, sa podjednakim brojem muškaraca i žena.

A da godine nijesu prepreka u postizanju uspjeha pokazuju i rezultati, ističe Šaranović. ,,Svi koji su zainteresovani mogu doći na naše strelište ispod Ljubovića da se oprobaju, da steknu neku osnovnu obuku koju prati naš trener i u svakom koraku ih prati i objašnjava već sami taj proces i uvođenje u sport. Što je i prirodno, je li, za sve koji su početnici u nekoj novoj disciplini'', pojašnjava Nevena.

Streljaštvo je zahtjevan sport

Iako tako ne djeluje, streljaštvo je izuzetno zahtjevan sport.

"Fizički jeste zahtjevan, zato što je potrebna posebna vrsta snage i izdržljivosti. Treba snaga se iznese sav taj teret koji je podjednako fizički i psihički, da taj jedan meč koji možda djeluje kratko, treba ispratiti i dobrom psihičkom i mentalnom kondicijom'', ističe sagovornica.

Dodaje da je potrebna velika snagu, kondicija i napor kako bi se odradio jedan kvalitetan trening.

"Za neki profesionalni nivo potrebno nam je da bude duplo teži trening od onoga što nas očekuje na takmičenjima, ponekad i dva sata najmanje, s obzirom da za meč imamo 1 sat i 15 minuta, i da u tom okviru treba da se završi'', objašnjava Nevena.

Ukoliko odlučite da se oprobate u ovom sportu bilo rekreativno ili profesionalno, potrebna vam je pomoć i vođenje od strane trenera. Vaše prvo oružje će biti puška. Radi se o oružju koje je bezbjedno za upotrebu a čija brzina ispaljene dijabole je manja od 170m/s, i u okviru je zakonskih granica.

Na pitanje da li je potrebna oprema za streljaštvo, Nevena kaže:

"Što se tiče opreme za pištolj, mi smo dosta jednostavni, meni je potrebno, odnosno više volim da imam kačket koji zaklanja jedan dio svjetla i naočare koje su meni potrebne da bih bolje vidjela i samim tim preciznije pucala."

Dok kod onih koji pucaju iz puške, po opremom se podrazumijeva obavezno nošenje jakne, pantalona, i cipela, dok je pištolj slobodnija disciplina, dodaje Šaranovićeva.

No, nije samo oprema i dobro rukovanje pištoljem i puškom ono što čini dobrog strijelca već kontrola.

"Kada stojimo na vatrenoj liniji i kada pucamo meč, jako je važno da smo apsolutno pod kontrolom i da je facijalna ekspresija svedena na minimum i da sve emocije koje svakako imamo u toku meča, možda sumnju i tremu, ostavljamo iza sebe i hrabro se borimo, vodivši računa da na licu nema nikakvih izraza ili promjena da prikažemo.''

Sport pruža mnogo

Kao i svaki sport, i streljaštvo ima svoje benefite.

"Iako ima i nekih težih perioda, sport svim sportistima pruža mnogo toga. Prilike za napredovanjem, za ispitivanjem ličnih granica i preskakanjem istih, i mogućnost da putujemo, obiđemo mnoge destinacije i države i povežemo se sa sportistima svih krajeva svijeta, gdje se sklapaju veliki broj prijateljstava. Ponosna na to koliko imam drugarica i drugova iz raznih krajeva svijeta. To je posebna veze koju možemo da ostvarimo među sobom u zajedničkoj borbi i zdravoj konkurenciji.''

Ističe da nema uzora i da vjeruje da svako treba da se trudi da iz dana u dan bude bolji i da pomjera granice.

Ostaje nam da joj poželimo da ostvari svoj cilj i predstavlja Crnu Goru na predstojećim OI u Parizu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније