Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

15. 04. 2024. 16:27 >> 16:33

Drama nakon 9 kola

Šest igrača u jednom bodu

Na turniru kandidata u Torontu protekla noć je bila baš burna. Obilježila je partija između indijca Vidita i zahuktalog amerikanca Nakamure koji se serijom odličnih partija osjetio toliko jakim da je napao svog rivala crnim figurama, u želji da se osveti za poraz u drugom kolu kad je serijom noviteta u otvaranju Vidit njega deklasirao crnim. Ali skupo ga je koštao avanturizam kao i loša kontrola vremena koja ga je odvela u novi poraz, dobro će zapamtiti Vidita.

Tako ga je indijac stigao na skoru od 4 ipo boda, i osim Nakamure koji sada pravi spektakle treba reći da je Vidit najzabavniji igrač ovog mega turnira, samo tri partije od devet je remizirao i stalno može svašta da se desi u njegovim duelima. Karuana je remizirao sa posljednjim Abasovom i došao takođe na 4.5, njega puno koči neočekivani poraz od zemljaka Nakamure. Sasvim očekivano je remizirao i vodeći Nepomnjaci crnim figurama sa Firudzom, čekajući kako će da završi tenzicni indijski derbi za vrh Gukes-Pragnananda.

Ali Nepomnjaci je opet bio u kritičnoj poziciji i po ko zna koji put uspio da se iščupa. Pamtiće se ipak nevjerovatni incident tokom te partije. Firudza koji se konačno probudio u posljednjih par kola i pokazao svoj raskošni talenat stvorio je odličnu poziciju, i dok je šetao čekajući potez Nepomnjacija prišao mu je glavni sudija Aris Magetis i šapnuo da mora prestati da šeta jer njegove cipele prave buku i smetaju igračima, te da sjutra dođe u novim cipelama. Firudza kaže da su njegove cipele svugdje odobrene i da nema drugih, da ga je to totalno deklncentrisalo i samo zbog toga nije dobio Nepomnjacija. Poslije je on tražio diskvalifikaciju ovog sudije, nikad viđeno. Margetis je onda objasnio da je to posebno smetalo Abasovu i da se baš jako čulo, da mu je morao reči i da to nije bio ultimatum.Ovo je nesvakidašnja situacija, Firudza koji inače studira modni dizajn kaže da šahistkinje nose visoke štikle pa ih niko ne opominje. Na prošlom turniru kandidata u Madridu ovaj problem je riješen štavljenjem nekoliko tepiha na podlogu, a ovdje je sve drvo, igra se u staroj zgradi a Great Hall u Torontu, sagrađenoj još 1889, u vrijeme prvog šampiona svijeta Stajnmica.
Tek, Nepo se opet izvukao remijem, a onda je vidio i kako veliki indijski okršaj završava podjelom plijena, 18-godisnji Pragnananda je u burnoj partiji došao u prednost ali je 17-godisnji Gukes osim velikog kvaliteta ponovo pokazao i sjajnu konsistentnost za svoje godine i odolio.

Nakon svega toga Gukes i Nepomnjaci i dalje dijele prvo mjesto za 5.5 poena, Pragnananda je odmah tu sa 5, a onda Karuana, Nakamura i beskompromisni Vidit imaju po 4.5, što znači da je čak pet igrača u jednom bodu pet kola prije kraja! Već ove noći u desetom kolu vidjećemo okršaj na vrhu Nepomnjaci-Gukes kojibce mnogo toga reči, da li Nepo ide ka rekordnom trećem trijumfu ili ćemo možda dobiti najmlađeg slavljenika u istoriji. Ako bude remi drugi indijski tinejdžer Pragnananda bi mogao da ih uhvati ako još jednom savlada zemljaka Vidita koji sigurno neće igrati na remi, već će probati direktno da se vrati u igru. Čeka se i odgovor Nakamure i konačno pobjeda svjetskog br2 Karuane koji ima čak 7 remija, dakle važna noć predstoji, a onda će biti slobodan dan uoči završna 4 kola. Sada će i živci da učine svoje, psiho fizička snaga.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније