Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Rukomet

Данило Петровић

11. 12. 2023. 10:43 >> 11:03
2

OD IZVJEŠTAČA RTCG

Bojanine „valkire“ sanjaju Herning

Sa obezbijeđenim olimpijskim kvalifikacijama i nakon dana za oporavak od meča sa Senegalom, Crnogorske rukometašice ulaze u završni dan borbe za četvrtfinale Svjetskog prvenstva. Među osam najboljih na planeti mogle bi da se nađu i prije večerašnjeg derbija grupe „I“ glavne faze, sa Švedskom (20.30, RTCG2), ukoliko Mađarska dobije Hrvatsku (18.00, RTCG 2) u duelu u kom Hrvatice jure četvrtfinale a Mađarice kvalifikacioni turnir za Pariz.

Odlično odrađen posao u Herningu mogao bi da se naplati sat pred početak duela za prvo mjesto grupe u Geteborgu. Ipak, iz naše reprezentacije ističu da pristup duelu sa domaćinom mora biti isti, bez obzira na ishod duela Mađarska – Hrvatska i da je san prvo mjesto u grupi.

„Nema kalkulacija, nikada od kalkulacija nismo imali korist. Moramo da se uzdamo „u se i u svoje kljuse“, jasna je bila selektorka Bojana Popović.

„Prosto ne možemo da ne čujemo šta se dešava na meču Hrvatska – Mađarska, bićemo u hali. Ali ne treba da se bavimo time toliko. Mislim da je najbitnije da se odigra još jedna dobra utakmica, jer ovoj generaciji treba ovakvih utakmica i zaslužile su da igraju sa Švedskom u punoj dvorani, zaslužile su da uživaju u njoj. Mislim da, kada se sve sklopi i kada one dožive atmosferu, neće izostati prava igra“ samouvjerena je Popović.

Itana Grbić i Ivona Pavićević sanjaju pobjedu, koja bi bila novi korak dalje podmlađene selekcije Crne Gore.

„Iskreno mislim da bi ta pobjeda, što se tiče ove generacije, bila ravna medalji“, ističe Itana Grbić.

„Sigurno je da treba da odigramo najbolje u odbrani, jer od nje sve kreće. Dobar osjećaj iz odbrane treba da prenesemo u napad. Moramo da budemo disciplinovane, smirene i da sve što dobijemo i iskoristimo, jer je sigurno da će ekipa poput Švedske sve greške kazniti. Smatram da je sve na nama“, kaže lijevo krilo Budućnosti.

Švedska je apsolutni favorit. Sa svih pet pobjeda u Skandinavijum areni čeka meč sa našim timom, koji je bio bolji od Švedske u posljednja tri meča na velikim takmičenjima. Posljednji put Šveđanke su nas pobijedile u duelu za bronzu na Evropskom prvenstvu 2014 u Budimpešti.

„Uvijek smo nekako znale da igramo i da izađemo na kraj sa reprezentacijom Švedske. Međutim, ovog puta je drugačije, jer je u pitanju tim sačinjen od dosta mlađih i dosta iskusnijih igračica, to su lijepo spojili, i mislim da do sada najbolje igraju i najbolje se osjećaju. Od samog starta, i prije prvenstva, oni su bili favorita, kao domaćini, a i za završnicu šampionata. Stvarno mislim da će nam ovo biti najteža utakmica do sada, s tim što treba imati na umu da smo i mi na novom početku i da prosto je mnogo naših igračica koje po prvi put imaju ozbiljniju ulogu i odgovornost bitnim trenucima i utakmicama. Ovo je još jedna utakmica za našu generaciju i mislim da u njoj treba da uživamo“, naglasila je Grbić.

Skandinavijum arena ima kapacitet od preko 12.000 sjedišta – za posljednji duel na 26. šampionatu očekuje se da će biti rasprodata, ali atmosfera u više od pola vijeka staroj hokejaškoj dvorani daleko je od „neprijateljske“.

„Biće to pravi doživljaj, spektakl. Naravno da će publika navijati za Švedsku, ali naše djevojke su željne tih utakmica pred punom dvoranom i mislim da to može da bude samo dodatni motiv. Spremamo se tako i jedva čekamo svi da taj meč počne. Biće veoma težak, Šveđanske su domaćini i jedni od glavnih favorita za zavšrnicu“, kazala je selektorka Popović i istakla da očekuje ozbiljnu Švedsku, jaču za srednjeg beka Nanta, Karin Strongberg.

„Imaju dobru ekipu. Sada su u tim vratili još jednu iskusnu igračicu, Stronberg, koja iz nekog razloga nije bila u sastavu reprezentacije u dosadašnjem dijelu prvenstva. Ona je i kapiten tima, tako da će biti još jedan bitan igrač za Švedsku. Spremamo se, znamo da igraju grubo u odbrani, imaju svoj sistem sa dubokim izlascima. Imaju odlične golmanke, to smo vidjeli i protiv Mađarske gdje je golmanka Bundsen praktično preokrenula utakmicu u drugom poluvremenu. Spremamo se da što pametnije igramo protiv takve ekipe“, ističe Popović i dodaje da očekuje maksimalan pristup rivala, bez obzira na ishod meča Njemačka – Danska u Herningu, u kom Njemačkoj treba bod da bi bila prva u grupi „II“, time poslala Dansku na osvajača naše grupe.

„Danci, Šveđani, Norvežani su puni sebe i mislim da će maksimalno da pristupe meču, jer ni oni ne vole kalkulacije. Misle da bi im se to negdje kasnije obilo o glavu, tako da oni vole da pobjeđuju, da odu sa dobrom energijom na završnicu, tako da neće sigurno razmišljati o tome da izbjegnu Dansku ili Njemaču. Uz to, igra se u istom momentu i nikada ne možete da znate do samog kraja šta može da se desi. Sada, da sjede na telefonu i da čekaju ko vodi ili gubi... Neće siguno niko time da se bavi. Švedska će igrati maksimalno, to je sto posto. Ne smiju uopšte da rizikuju da pred 12.000 ljudi da rade takve stvari, jer će navijači doći da uživaju i očekuju pobjedu. Nema kalkulisanja, sigurno“, zaključuje naša selektorka.

Ponedjeljak, 11. decembar, biće napet do kasno u noć, a otvoriće ga afrički duel, Senegala i Kameruna od 15 sati.

Crnogorska delegacija još uvijek ne planira put, ali se nadamo da će se sa adrese Valhalagatan 1, i iz ulice koja nosi ime po Raju iz nordijske mitologije, preseliti u hram danskog rukometa, „Juske Bank Boksen“ arenu u Herningu. Nadamo se da će se Crna Gora naći među osam evropskih divova i pridružiti se Francuskoj, Češkoj, Norveškoj, Holandiji, Danskoj, Njemačkoj i Švedskoj s druge strane moreuza Kategat.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније